Joi, 3 octombrie 2013, ora 18:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bd. Dacia nr. 12, Bucureşti), va avea loc conferinţa “Un cuplu mitic: Marya Kasterska şi Petre Sergescu”, susţinută de Basarab Nicolescu şi Magda Stavinschi. Evenimentul este organizat de Eveniment organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul pentru Studii Transdisciplinare- Știință, Spiritualitate, Societate IT4S.
Petre Sergescu (1893—1954) s-a născut la 17 decembrie 1893 la Turnu Severin. Cunoscut în Franţa sub numele Pierre Sergesco, a fost un important matematician şi un cunoscut istoric al ştiinţelor. Profesor, din 1926, de Geometrie Analitică la Universitatea din Cluj, unde a fundat revista Mathematica. Rector, în 1945, al Şcolii Politehnice din Bucureşti. Se exilează, împreună cu soţia sa la Paris, în 1946. Secretar perpetuu al Academiei Internaţionale de Istoria Ştiinţelor şi Fondator şi Secretar General al Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor. Director al revistei « Archives Internationales d’Histoire des Sciences ». Conferinţele sale la Palais de la Découverte din Paris, unde a organizat conferinţe lunare asupra istoriei ştiinţei, erau celebre. Guvernul Francez i-a comandat o monografie « Quelques données importantes dans l’évolution des mathématiques française » pentru Pavilionul Franţei la Expoziţia Universală de la New York din 1939. Chevalier de la Légion d’Honneur. În exil a dirijat Fundaţia Culturală Carol I.
Bibliografie : Pierre Sergescu (1893-1954), Leiden, E. J. Brill, 1968, prefaţă de Marya Kasterska-Sergescu.
Marya Kasterska (1894-1969), de origine poloneză, s-a născut la Varşovia la 2 februarie 1894. S-a căsătorit cu Petre Sergescu în 1918. A susţinut teza sa de doctorat la Facultatea de Litere a Universtăţii din Paris în 1918. În Franţa, a publicat un mare număr de articole în « La vie catholique », «Revue de France», «Revue Mondiale» şi câteva cărţi. La Paris, a militat pentru a face cunoscută literatura română, scriind articole despre Cezar Petrescu, Gib Mihăiescu şi Tudor Arghezi. A primit, în 1961, Premiul d’Aumale al Academiei Franceze de Ştiinţe. A animat salonul cultural care avea loc la reşedinţa cuplului din Cartierul Latin, unde se întâlneau, în fiecare sâmbătă seara, cunoscute personalităţi ale vieţii culturale pariziene, precum marele scriitor francez Henry de Montherlant (membru al Academiei Franceze), Mircea Eliade, matematicienii francezi Paul Montel şi Emile Borel, dar, de asemenea, tineri refugiaţi români şi polonezi. Marya Kasterska a publicat un important text introductiv, de peste 30 de pagini, la antologia pe care a alcătuit-o la Plon, în 1947, Henry de Montherlant – Pages catholiques.
Bibliografie: Marya Kasterska, Confluenţe spirituale româno-franco-poloneze, Aius, Craiova, 2010, culegere alcătuită de Marin Diaconu şi Virginia Marinescu.