spot_img

”Metha – lan. fără electricitate / ediţia I”

Duminică, 29 septembrie 2013, între orele 16.00 şi 18.00, la Galeria Degradee (Str. Naum Râmniceanu nr. 5, Bucuresti), va avea loc vernisajul expoziției ”Metha – lan. fără electricitate / ediţia I”. Curator: Catinca Dumitrescu. Un eveniment organizat de Rolland Niculuşcă. La eveniment vor participa 15 tineri artişti aflaţi la început de drum, care vor aborda tema principală a proiectului “fără electricitate”.


Artiștii vor expune instalaţie şi obiecte ready-made. De asemenea publicul va vedea și performance.
”Metha – lan, unde „metha” înseamnă după şi „lan” reţea, în viziunea noastră reprezintă generaţia actuală de tineri artişti aflaţi “după reţeaua” de artişti convenţionali din Romania în momentul de faţă.
Conceptul evenimentului cuprinde actuala grabă către degradarea globală pe care tinerii artişti o resimt prin: comprimarea timpului, transformarea stilului de comunicare, ignoranţă, importanţa în societate, gânduri acaparante, moarte, supravieţuire, produse de consum precum Coca Cola şi nu în ultimul rând pervertirea tineriilor prin asaltarea media.” (organizatorii)

PERFORMANCE
Mihaela Bondalici şi Anastasia Dumitrescu – „Moment în lucru”
Spaţiul conceput îşi are originea într-o serie de întrebări sau căutări referitoare la natura arhaică a muncii artistului, unde resursa primordială este lumina, spaţiul reactualizând pe cât se poate cadrul mitic şi posibilităţile din interiorul său. Întreg conceptul acestui Loc reprezintă un ”moment în lucru” care sugerează creearea unei legături dintre ”arhaicul încăperii” noastre şi spaţiul propus cu toate semnificaţiile sale.

Rolland Niculuşcă – „Pervertirea tinerilor prin asaltarea media”
Un ciclu cotidian încărcat de mass – media produce o restrângere a viziunii tinerilor despre viaţă, astfel artistul trage un semnal de alarmă în sprijinul menţinerii integrităţii culturale.
Mihai Teodorescu – „Testarea în trei spaţii a singurătăţii omului”
Proiectul doreşte testarea ideii omului singur, într-un spaţiu restrâns în care individul trăieşte în baza elementelor oferite pentru supravieţuirea lui, fizică şi psihică. Perimetrul este construit pe baza ierarhiei nevoilor stabilite de Abraham Maslow.

INSTALAŢIE
Mihaela Bondalici şi Anastasia Dumitrescu – „Moment în lucru”
Ştefan Ionuţ Daniel – „Transparenţa”
Transparenţa omenirii în relaţie cu viteza comunicării nu poate fi trecută cu vederea atâta timp cât electricitatea interferează comunicarea acestora.
Adrian Dică – „Naştere şi Moarte”
Odată născuţi, nu ne rămâne decât să trăim, cu gândul că într-o bună zi vom muri. Oamenii sunt prizoneri între două “borne”, cu simţurile barate de o forţă superioară.
Catinca Dumitrescu – „Intensitatea gândului”
Plecând de la întrebările „cum arată un gând?” şi „ce este un gând?”, am încercat să îl descompun ; să îi ofer o „greutate”, intensitate care pe măsură ce creşte ne inundă cu totul.
Smaranda Isar – „Reacţia omului ca rezultat al gândului”
Comportamentul omului în planul constient îşi are originea în subconstient, spaţiu al genezei gândului, sentimentului şi tuturor surselor ce dau naştere a diferite reacţii în stratul superficial al vieţii.
Linda Lobo – „Urme de neputinţă”
Prin gratiile ignoranţei care ne înfăşoară se zăresc darele nereuşitelor noastre; iar cu cât ne adâncim în rutina propriilor eşecuri, realizăm că nevoia de schimbare este singura eliberare.

Daniel Roşca – „Apa vieţii”
Apa semnifică substanţa ce dă viaţă întregii planete, iar degradarea viziunii oamenilor asupra acesteia face parte din discursul artistic.

OBIECTE READY-MADE
Mircea Ciutu – „Proiectul coca cola X”
Într-un viitor în care naturalul dispare din viaţa zilnică a oamenilor şi aceştia suferă mutaţii datorită substanţelor toxice , Coca Cola îşi prezintă primul produs pentru noul tip de oameni. Fără să ţină cont de sănătate sau natură ci doar de profit. Împarte o Coca Cola X cu prietenii.

Victor Costache – „ Comprimarea timpului prin simţuri”
Schimbarea percepţiei despre timp, psihologia de grup care se manifestă în masă la nivel global şi idea preconcepută a oamenilor că toţi petrec timpul în acelaş mod.
Smaranda Tulea – „ Scaun (un loc în societate)”
Scaunul subliniază conduita fiinţei umane, prin raportul spaţio-temporal ocupării unui loc în societate.
Andreea Zagoni şi Alexandru Călin – „ZOOnomastica”
Proiectul ZOOnomastic încearcă să înfiinţeze o altfel de grădină zoologică, una a animalelor care, nu darwinistic, ci lingvistic, au „evoluat” în obiecte.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508