În perioada 23-27 august 2013, Zidul de Hârtie organizează o tabără de creaţie literară în Delta Dunării, în arealul Pădurii Letea. Programul „Poezie în Deltă” (ediţia I) include recitaluri de poezie, vizitarea pădurii, explorarea dunelor de nisip, a lacului sărat, atelier literar, foc de tabără, interacţiuni cu localnici ş.a.m.d. Cazarea va fi în localitatea Letea, la case tradiţionale, fiind disponibile 12 locuri.
La adresa de e-mail ziduldehartie at gmail.com se pot solicita: condiţiile de participare, programul şi alte detaliile organizatoriceşti. De asemenea, detalii şi update-uri pe pagina facebook.com/poezieinDelta
“Pădurea se află pe Grindul Letea, între braţele Chilia şi Sulina. Se spune că satul Letea a fost format din refugiaţi politici din imperiul ţarist, locurile fiind asemănătoare cu cele de unde au venit, din zona fluviului Nipru. Locuitorii din Letea sunt de origine ucraineană, „haholi”, de origine diferită de ruşii lipoveni. Grindul Letea este întins pe o suprafata de aproximativ 170 kilometri pătraţi. Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, cu liane, cu stejari bătrâni de 700 de ani (stejarul lui Omer) sau cu dune de nisip de 12 metri înălţime. Bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip, Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră: pădurea a primit acest statut încă din anul 1938. Ea începe din nordul satului Letea şi se întinde pe 2800 de hectare. Practic, e o combinaţie de pădure – copaci şi plante şi dune de nisip. Alăturarea face din pădurea Letea un loc fascinant, mai ales dacă asculţi şi poveştile localnicilor. Padurea Letea e înconjurată de legende, de întâmplări fabuloase, cu un aer suprarealist şi magie. Există poveşti cu un om negru de zece metri ce locuieşte în padure şi apare noaptea pe care mulţi zic că l-au vazut, cu experienţe supranaturale, cu apariţii nocturne sau drumuri ce se schimbă, de oameni îngropaţi acolo ale căror spirite bântuie printre stejarii seculari.” (organizatorii)
Felicit Zidul de Hâtie pentru locul ales taberei de creaţie. Este teatrul de război al necontenitului conflict, al bătăliei dintre pământ şi ape. O încleştare ce durează de milenii are pe rând învingători şi înfrânţi, grindurile când ridicându-se deasupra apelor, când devenind fund de apă din care se desprinde, fugind bezmetic plaurul. Totul în jur e mişcător, mişcarea îţi pare haotică, dar pune în evidenţă trăinicia mijlocului – pădurea Letea. Grohăiau aici cirezi de porci Stocli şi de pe liane şuierau vipere. Se-mplesteşte aici relul cu irealul, sărăcia şi singurătatea haholilor cu legendele făurite în nopţile Deltei. Dacă printre organizatori sau participanţi se numără şi Raluca Blezniac, atunci succesul taberei e garantat. Este talentată şi sensibilă. Doresc succes participanţilor!