Joi, 4 iulie 2013, la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45, Bucureşti), va avea loc lansarea romanului “Vise de pe Bunker Hill” de John Fante, apărut la Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, traducere de Iulia Gorzo. Invitaţi: Vali Florescu, T.O. Bobe, Iulia Gorzo şi Radu Paraschivescu.
“Considerat un precursor al Generaţiei Beat şi având o influenţă marcată asupra generaţiilor ulterioare de scriitori, de la Charles Bukowski şi Philip Roth până la Bret Easton Ellis, John Fante a reuşit să facă din literatura pe care a scris-o o extensie de geniu a propriei sale vieţi.
Iluminând secvenţe din tinereţea lui Fante, prin intermediul alter-egoului scriitorului, insolitul personaj Arturo Bandini, romanul Vise de pe Bunker Hill lasă amprenta unei sincerităţi care taie în carne vie, combinată cu un umor negru adesea autonimicitor. Stilul este seducător, de o savoare care nu alunecă niciodată în trivial şi de o plasticitate care ţine de multe ori de domeniul poeziei, personajele sunt vii şi pestrţe, căci Fante se dovedeşte un excelent observator al tipologiilor umane, iar Los Angelesul, fascinant şi devorator.” (editorii)
John Fante s-a născut în Colorado, în 1909, într-o familie de imigranţi italieni. A urmat şcoala parohială din Boulder şi un gimnaziu iezuit din Denver, continuându-şi studiile la Colorado University şi Long Beach City College. A debutat cu o povestire apărută în The American Mercury, în 1932. Primul său roman, O să vină şi primăvara, Bandini (Wait Until Spring, Bandini, 1938; Humanitas Fiction, 2009), face parte din tetralogia al cărei protagonist este Arturo Bandini, un alter ego al autorului. Îi vor urma, în aceeaşi saga, Întreabă praful (Ask the Dust, 1939; Humanitas, 2006), Vise de pe Bunker Hill (Dreams from Bunker Hill, 1982) şi Drumul spre Los Angeles (The Road to Los Angeles, 1985: cronologic, acesta a fost primul scris, dar a rămas nepublicat până în 1985; Humanitas Fiction, 2007). Alte romane: Full of Life(1952), The Brotherhood of the Grapes (1977) şi 1933 Was a Bad Year (1985, neterminat). A mai scris povestiri, adunate în în 1940 în volumul Dago Red (republicat în 1985, cu adăugiri, sub titlul The Wine of Youth) şi două nuvele, My Dog Stupid şi The Orgy, apărute în 1986 cu titlul West of Rome. A semnat sau cosemnat scenariile mai multor filme, printre care My Man and I (1952), Full of Life (1957), Walk on the Wild Side (1962) şi The Reluctant Saint (1962). În 1955 a fost diagnosticat cu diabet, boală din cauza căreia a orbit în 1978 şi, după doi ani, i-au fost amputate picioarele. A continuat să creeze dictându-i soţiei sale, Joyce. A murit în 1983. La sfârşitul anilor ’70 este redescoperit de Charles Bukowski, iar Black Sparrow Press îi publică opera integral, impunându-l drept unul dintre cei mai importanti scriitori americani. Neglijat pe nedrept în timpul vieţii, lui John Fante i s-au dat onorurile post-mortem. În 1987 i s-a acordat PEN USA President Award, iar în 2009 Consiliul Local al oraşului Los Angeles a decis ca piaţa de la intersecţia dintre Fifth Street şi Grand Avenue, lângă biblioteca pe care o frecventa John Fante în tinereţe, să-i poarte numele.