spot_img

“Identitate și formă în Poezia Inovatoare Contemporană”: simpozion, masă rotundă şi lecturi publice

În perioada 13-15 iunie 2013, la Bucureşti va avea loc evenimentul “Identitate și formă în Poezia Inovatoare Contemporană”, care va cuprinde simpozioane, mese rotunde şi lecturi publice de poezie. Organizator: Gene Tanta, bursier Fulbright, Universitatea Bucureşti.

Program:

Joi, 13 iunie 2013, orele 16:00-18:00, Str. Pitar Moş nr. 7-13, Bucureşti (Facultatea de de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, Departamentul Studii Americane)

Master-class: invitată Vanessa Place

Vineri, 14 iunie 2013, orele 08:00-18:00, Comisia Fulbright (Str. Ing. Costinescu nr. 2, Bucureşti)

Simpozion/masă rotundă. Invitaţi: Ioana Ieronim, Toby Altman, Elena Vlădăreanu, Vanessa Place, Răzvan Ţupa,  Johannes Göransson, Radu Vancu, Jennifer Karmin,  Andra Rotaru,  Iulia Militaru, Chris Tanasescu, Caius Dobrescu, Gene Tanta.

Sâmbătă, 15 iunie 2013, ora 19:00, Tramvaiul 26 (Str. Cercului 6, Bucureşti)

Lecturi de poezie

Gene Tanta s-a născut în Timișoara, România, și a locuit aici până în 1984, când familia lui a imigrat în Statele Unite. De atunci, finalizându-și studiile de master și doctorat, a scris două cărți de poezie, a început să editeze două antologii și să publice poezii și traduceri în reviste precum: Ploughshares, EPOCH,Columbia Poetry Review, Circumference Magazine și The Laurel Review. Cercetările sale abordează problema graniței atent supravegheate dintre etic și estetic în opera poeților români din perioada postcomunistă și a primei generații de poeți americani. În prezent, locuiește în București ca bursier Fulbright.

„Prin generozitatea Ambasadei Americane și suportul Romanian-U.S. Fulbright Commission, Vanessa Place (avocat, performer și cunoscută scriitoare de poezie conceptuală) va participa la un simpozion și o masă rotundă, va susține un curs în fața studenților Universității din București și a celor de la Academia de Studii Economice (ASE), precum și o lectură din opera ei.

Simpozionul/masa rotundă oferă participanților (și publicului român cititor de poezie) șansa de a reflecta asupra unora dintre ipotezele noastre categorice privitoare la formă, conținut, cât și de a se delecta cu direcțiile pe care le vor urma discursurile invitaţilor. Acest proiect va repune în discuție problemele legate de continuitatea unei gândiri încă limitate când vine vorba despre apartenențele culturale (clișeele poeziei inovatoare, naționalism, genuri diferite de scriere etc.). Întrebarea centrală care va uni diferitele prezentări și lecturi din cursul simpozionului este: cum se reflectă biografia culturală în inovația formală? Această întrebare este importantă atât pentru poeți și cititori, cu siguranță, dar capătă relevanță și pentru toți cei care sunt interesați de problema subiectului istoric și de semnificația faptului de a fi azi membru al unei comunități.

În ceea ce mă privește, îmi doresc să descopăr practicile creative recente ale generației de poeți români din care aș fi făcut parte, dacă nu aș fi emigrat din România în Statele Unite, în 1984. Voi completa acest demers cu rezultatele cercetării mele din timpul grantului Fulbright, editând o antologie al cărui nume va fi: “Biography After Communism: Romanian Poetry After 1989.”

Sunt încrezător că o astfel de alăturare a unor performeri și scriitori americani și români va deschide calea unor schimburi inter-culturale noi și interesante. A pune față în față scriitorii și gânditorii români de avangardă cu cele mai recente practici scriitoricești americane (și invers), dincolo de o simplă luare de puls a fiecărui orizont cultural în parte, va deschide limitele a ceea ce este tolerabil în ambele conclave. Pentru a defini mai precis această „lărgire” de orizonturi culturale, preconizez că membrii proactivi ai ambelor state vor profita de această ocazie pentru a pune bazele unor noi proiecte româno-americane de traducere de poezie, pentru a spori colaborările productive, cât și pentru a expune feluritele perspective critice ale creațiilor unora din punctul de vedere al celorlalți.

Un astfel de schimb cultural va stimula noi înțelegeri ale felului cum ne explicăm diferitele tipuri de apartenențe din viețile noastre. În același timp, întâlnirea noastră trans-atlantică va oferi noi perspective asupra modului de comunicare a: „cum scriem” și „cine credem că suntem” în prezența acelora care pot fi diferiți de noi.” – Gene Tanta

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508