În perioada 10-13 iunie 2013, la Kiev se va desfăşura Post Globalization Initiative, unul dintre cele mai mari forumuri din lume. Vasile Ernu, singurul reprezentant al României, va dezbate problematici legate de „Criza şi viitorul Europei de Est” alături de teoreticieni şi analişti din Franţa, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina şi Rusia. Miercuri, 12 iunie 2013, de la ora 15.00, Vasile Ernu va dezbate pe tema „Europa de Est ca periferie: Cazul României”, în cadrul conferinţei „Ce ne aşteaptă după neoliberalism: Criza şi viitorul Europei de Est”.
Vasile Ernu este autorul volumului “Născut în URSS” (Polirom, 2006, 2007, 2010, e-book 2011), care apare în 2007 la Editura AdMarginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia. „Născut în URSS” a fost nominalizat la Premiul pentru debut al revistei „Cuvântul”, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei “Observator cultural” şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost de asemenea distins cu Premiul pentru debut al „României literare” şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
În 2009, îi apare la Editura Polirom volumul „Ultimii eretici ai Imperiului” (care apare în 2012 la Editura Hacca din Italia şi e în curs de apariţie la Editura AdMarginem din Rusia.) Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei „Observator cultural” (2009) şi a fost distind cu Premiul Tiuk! (2009).
În 2010 publică în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (Editura Polirom).
În cadrul platformei Post Globalization Initiative, Vasile Ernu are un blog dedicat în limba engleza unde puteţi citi diverse texte şi interviuri: http://pglobal.org/speakers/163/#blog