Miercuri, 26 iunie 2013, ora 17:00, la Galeria Galateea (București, Calea Victoriei 132), în cadrul expoziției „Pământ dobrogean”, va avea loc o lectură publică și un performance susținute de scriitoarea Iulia Militaru. O parte din textele pe care le va citi Iulia Militaru în cadrul evenimentului se regăsesc în volumul “dramadoll” (Casa de Editură Max Blecher, 2012), volum colectiv, scris împreună cu Anca Bucur și completat de grafica Cristinei Budar.
Acesta este o îmbinare de texte și voci înglobate în desen, urmărind, în primul rând, relația scriiturii cu imaginea, mai degrabă decât un fir narativ propriu-zis. Povestea se naște de cele mai multe ori la limita dintre fragmentele aflate în tensiune și aparținând unor genuri sau autori diferiți. Cartea este împărțită în trei capitole: „Ultima ispită a lui Puck”, „Imagini din ziua a opta” și „De ce o carte în comun”, fiecare capitol fiind construit prin tehnici distincte (printre care, cele mai importante: colajul și scrierea necreativă). Cel din urmă: „De ce o carte în comun”, cu aspect de jurnal, transformă confesiunea, proprie acestui gen, în eseu-teoretic; funcționând și ca o concluzie a celorlalte două părți care-l preced.
Miza acestui puzzle textual, cum bine observa Cezar Gheorghe, în cronica sa, este găsirea unor „moduri de individuație depersonalizate, posibile în afara persoanei, subiectului… Poezia e imanență pură datoare să exprime mai multe vieți, mai multe deveniri, în același timp.”
Iulia Militaru s-a născut în 1978, la Bucureşti. A studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, apoi limba şi literatura română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi-a obţinut diploma de masterat în Teoria Literaturii, în anul 2006, iar acum este doctorand în literatură română. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: „Marea Pipeadă”, pentru care a primit premiile: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori”. În 2012, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul „dramadoll”, la Casa de Editură Max Blecher. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte (poezie, grafică, video, sunet) şi autori.