spot_img

Flautul de Aur la finalul celei de-a treia ediţii

În perioada 27 mai-14 iunie 2013, a avut loc cea de a treia ediţie a turneului Flautul de Aur, organizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo. Ion Bogdan Ştefănescu şi Horia Mihail au străbătut în cadrul acestui turneu şapte oraşe din România. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AFCN. AgentiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Mi-aş fi dorit ca această ediţie a Flautului de Aur să continue la nesfârşit, pe de o parte pentru că  m-am inţeles minunat cu Horia Mihail şi pe de altă parte pentru că a fost organizată excelent. Programul pe care l-am prezentat sub forma unui recital de bisuri ne-a stimulat la maximum atât latura creativă cât şi posibilităţile tehnice, apropiindu-ne de un public generos în aplauze, exuberant, foarte cald, un public ideal datorită căruia cele şapte apariţii vor rămâne în memoria noastră afectivă cu incandescenţa aurului topit”, a spus flautistul Ion Bogdan Ştefănescu la finalul celei de-a treia ediţii a turneului Flautul de aur.

“Neobosit în efortul său de a cuceri dragostea publicului pentru flaut, un instrument absolut special, întâlnit mai puţin ca instrument-solist în programele filarmonicilor, Ion Bogdan Ştefănescu a străbătut ţara de la Bucureşti până în vestul extrem, la Oradea şi înapoi până în est, la Tulcea, pe un traseu de aprox 2200 de km, poposind în 7 oraşe, în care a fost ascultat de peste 2500 de spectatori. Împreună cu pianistul Horia Mihail, flautistul a oferit publicului un colaj de piese de mare impact, strânse sub genericul ”Recital de bisuri”, adică o selecţie a unor lucrări de 3-4 minute fiecare, originale sau transcripţii, pe care Ion Bogdan Ştefănescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzică clasică pentru a răsplăti aplauzele acestora, un colaj prin care spectatorii  au fost provocaţi la o incursiune prin istoria muzicii, de la Baroc, Clasicism şi Romantism, până la muzica zilelor noastre cu exemple spectaculoase din jazz, muzică de film sau chiar folclor. Programul muzical a fost  însoţit de comentariile flautistului, care pe un ton relaxat şi uneori glumeţ, a reamintit celor prezenţi aspecte din istoria muzicii, făcând conexiuni surprinzătoare cu prezentul.

După cum era şi firesc spectatorii au fost încântaţi de această formulă, dar şi de prestaţia celor doi instrumentişti, care au dovedit încă o dată excepţionale calităţi interpretative, maleabilitate şi capacitate de a se adapta unui program extrem de complex şi variat, perfecta comunicare pe scenă şi cu publicul, umorul şi capacitatea de a aborda într-un mod relaxat dar în acelaşi timp foarte profesionist, un recital de muzică de cameră: Un spectacol de înalt nivel. Calitatea flautului se vede. Dar mai ales a interpretului.” „M-am bucurat să îl aud  pe Bogdan Ştefănescu pe viu, nu doar pe internet, iar pe Horia Mihail să-l reaud în varianta de acompaniator. Este atât de discret şi atât de diferit faţă de varianta de solist în care îl cunosc mai bine. Mi-a plăcut foarte mult  concertul.”„Sunt impresionată de povestea în care ne-a introdus”. „Ne amintim, mai învăţăm câte ceva”. Ne-a mers la suflet. Am plutit, pur şi simplu.” „Ne-a plăcut foarte mult interactivitatea. Excepţională. Un spectacol de excepţie pe care l-am vrea mai des”, au spus spectatorii ce au avut prilejul să asculte flautul de aur Muramatsu în cea de-a treia sa călătorie prin oraşele din România.” (organizatorii)

Pianistul Horia Mihail – Îmi pare rău că s-a încheiat, sper să reluăm acest program cât de curand. Este excepţional, ideea lui Ion Bogdan Ştefănescu este fabuloasă, iar felul în care o prezintă cred că e un câştig pentru ceea ce se întâmplă în viaţa muzicală din România.În ciuda faptului că marea parte a pieselor sunt acompaniamente, este foarte plăcut. Împreună cu Ion Bogdan Ştefănescu şi ceilalţi colegi cu care am fost în turnee, viaţa de zi cu zi capătă un alt sens, mai aproape de real, de uman”.

Radio România Cultural încheie odată cu acest proiect sezonul 2012-3013 al turneelor naţionale ce au purtat numele Duelul viorilor, Vioara lui George Enescu la sate, Pianul călător şi Flautul de aur, pregătindu-se ca după vacanţă să pornească din nou cu o a treia ediţie Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, între 23 septembrie şi 4 octombrie. Incredibilul volum de evenimente petrecut în deja putem spune nenumărate oraşe din ţară ne face să sperăm că ne aflăm la finalul unui efort pe deplin justificat de a aduce cultura vie şi în oraşe unde ea ajunge mai greu altfel decât prin intermediul mass-media”,  a declarat Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef Radio România Cultural

Organizatori :

Radio România Cultural si Fundaţia Culturală Marconi

Coproducători:

Radio România Regional, TVR 2

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica Oltenia Craiova, Teatrul Dramatic Caracal, Filarmonica de stat din Piteşti, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Oradea,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508