spot_img

Festivalul de Carte Transilvania, prima ediţie

Prima ediţie a Festivalului de Carte Transilvania începe miercuri, 19 iunie 2013, de la ora 10.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Festivitatea de deschidere va avea loc în aceeaşi zi, la ora 12.00, în prezenţa oficialităţilor municipiului Cluj, în acordurile muzicale ale cântăreţului de muzică tradiţională Nucu Pandrea. Evenimentele de carte, teatru, film, lectură publică-maraton  se vor încheia duminică, 23 iunie 2013. AgenţiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Prima zi a Festivalului va aduce în faţa publicului clujean un vernisaj al artistului Octavian Bour – o expoziţie cu desene pe tema cărţii. Fiind luna iunie, primele volume lansate vor fi dedicate lui Eminescu: „Vieţile paralele”, de Florina Ilis şi „Mihai Eminescu. Dicţionar Enciclopedic”, de Acad. Mihai Cimpoi, urmate de evenimente ale Editurii Tracus Arte, la care vor participa Ioan Cristescu, Horia Gârbea, Adrian Alui Gheorghe, Ion Mureşan, Cosmin Perţa, Ioan Es. Pop, Eugen Suciu, Pavel Şuşară, Gheorghe Volceanov. Seara se va încheia cu două evenimente muzicale – un recital de jazz susţinut de pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian şi un concert de rock simfonic al trupei Whispering Woods.

A doua zi a festivalului va fi dedicată teatrului, se vor lansa cărţi, vor avea loc spectacole şi întâlniri ale iubitorilor de teatru cu autori dramatici, actori, regizori. Poetul clujean Ion Mureşan vine în faţa cititorilor săi cu două lansări: „Cartea de iarnă” – ediţia a II-a – şi „Cartea Alcool”, alături de alţi autori invitaţi de Editura Charmides din Bistriţa. Tot în această zi se vor lansa ediţii noi din clasicii literaturii române din Transilvania, Ion Pop Reteganul şi Pavel Dan. Seara va avea în prim-plan un concert Ada Milea şi invitaţii săi, Bobo Burlăcianu şi Cristi Rigman, şi un spectacol de operă, teatru şi dans al trupei SyncretoParcul Uman.

Vineri, 21 iunie, vor avea loc lansări de carte ale Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, autori: Ioan-Viorel Bădică, Corneliu Coposu, Viorel Mureşan şi George Vulturescu.  De la ora 18.30, prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărţii „Inteligenţa materiei”, lansează recenta apariţie: „Mintea de Dincolo”. Spre seară, de la ora 19.30, vizitatorii sunt invitaţi la proiecţia video „1900 de ani de la inaugurarea columnei lui Traian”, un proiect realizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană. A treia zi a festivalului se va încheia cu un moment dedicat iubitorilor de muzică folk – un concert Dinu Olăraşu, care va lansa un nou volum de versuri.

Sâmbătă, 22 iunie, va sta sub semnul poeziei, începând cu recitalul poetic al marelui actor  Dorel Vişan, dedicat lui Mihai Eminescu, şi continuând cu lansarea antologiei „Clujul Poeţilor”, de Horia Bădescu, carte-eveniment care cuprinde cele mai frumoase poeme despre Cluj, urmată de un amplu recital de poezie şi un concert de chitară clasică susţinut de Silvan Stâncel. Tot sâmbătă se va lansa volumul „Fratele fiului risipitor”, de Aurel Cioran, ediţie îngrijită de Anca Sîrghie şi Marin Diaconu. Printre invitaţii zilei vor fi: Mariana Bojan, Dan Mircea Cipariu, Al. Cistelecan, Ruxandra Cesereanu, Doina Cetea, Ion Cristofor, Iulian Dămăcuş, Marin Diaconu, Vasile Gogea, Octavian Hoandră, Ştefan Manasia, Virgil Mihaiu, Daniel Moşoiu, Ion Mureşan, Marcel Mureşanu, Mircea Muthu, Adrian Popescu, Aurel Pantea, Mircea Petean, Anca Sîrghie, George Vulturescu.

Şi-au mai anunţat prezenţa la acest festival Vasile Sebastian Dâncu, cu volumul „O Românie interioară” (sâmbătă, ora 12.00) şi academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (vineri, 21 iunie 2013, ora 11.00), care va lansa recenta lucrare scrisă în colaborare cu prof. univ. dr. Ioan Bolovan: „Istoria Transilvaniei”.

Cea de-a cincea zi a festivalului va fi dedicată copiilor, care se vor bucura, începând cu ora 13.00, de spectacolul susţinut de actorii Teatrului de Păpuşi PUCK din Cluj-Napoca, de lansări de cărţi de poveşti şi benzi desenate şi de numeroase concursuri literare pentru copii. În a doua parte a zilei, vizitatorii vor fi invitaţi să participe la Proiectul „Citeşte-ne ce-ţi place” – lectură publică-maraton, în care oameni ai cărţii, personalităţi şi figuri publice marcante ale culturii româneşti vor putea citi, la scenă deschisă, un fragment din cartea preferată.

În plus, prin cele mai noi tehnologii copiii pot intra în lumea poveştilor nemuritoare, a basmelor şi a legendelor. Aplicaţia educativă Poveşti, promovată de Orange împreună cu Junior.clopotel.ro, este o aplicaţie interactivă prin care copiii pot asculta poveşti scrise sau culese de autori români şi străini, precum „Sarea în bucate”, „Punguţa cu doi bani”, „Pupăza din tei”, „Prinţesa bob de mazăre”, „Fata babei şi fata moşului”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Scufiţa roşie”, „Cenuşăreasa”, „Alice în Ţara Minunilor” şi „Albă ca Zăpada”. În plus, cele 3 secţiuni interactive: Desenează, Ascultă şi Explorează, oferă copiilor posibilitatea de a interacţiona cu personajele şi de a colora scenele din poveste, dezvoltându-şi vocabularul, capacitatea de a asculta şi imaginaţia.

Închiderea oficială a Festivalului va fi punctată de lansarea de carte „Fahrenheit 451”, scrisă de Ray Bradbury, duminică, de la ora 19.00, la Cinematograful Victoria, urmată de vizionarea ecranizării în regia lui François Truffaut.

Festivalul de Carte Transilvania este organizat de Asociaţia Culturală EIKON, Editura EIKON şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508