Miercuri, 5 iunie 2013, ora 19.00, la Spațiul de artă contemporană Aiurart (Lirei 21, București), va avea loc vernisajul expoziţiei “MU-MA | MODER” de Maria Pop Timaru, curator Simona Vilău. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 iunie – 22 iunie 2013.
„Maria Pop Timaru apelează la esențe și rădăcini în lucrările sale recente, la structuri fixe, primordiale, unde observăm tactici de interogare a celor mai profunde stadii ale apartenenței și ale descoperirii sursei.
Originăm de undeva ca specii, dintr-o sursă primordială, dătătoare de viață și date genetice prestabilite. Dar nu despre genetică este vorba în aceste lucrări, ci despre poetica originarului, despre arhetipuri și despre stadiile incipiente ale maternității și adorației. Adorația (a se citi iubirea) devine factorul coagulant al apartenenței la “matca” primitoare, capabilă de a mângâia și hrăni și după înțărcarea și îndepărtarea puilor. Perpetuarea iubirii devine, astfel, posibilă, iar brutalitatea bestială a căutării independenței de la vârsta fragedă se armonizează cu alternativa ușii deschise a reîntoarcerii la sânul matern.
Filtrele omului contemporan supraimpun acestei inferențe despre nostalgia propriei nașteri o abordare ironică și auto-ironică, în care terra madre nu e din lut proaspăt, ci din ceramică pictată sau diverse materiale manufacturate – carton, hârtie imprimată, polistiren, spumă poliuretanică și alte “fructe” ale industrializării și producției în masă. Artista, cunoscută pentru rapelurile sale Pop art încă de la debutul său din urmă cu mai bine de un deceniu, nu le neglijează nici acum, în seria maternală.
Sculptura și obiectele Mariei Pop Timaru sunt debordante in mai multe feluri. Prin subiectele majore, prin formele solar-ludice, dar închegate și solide, prin materialele intens colorate și prin contrastul inedit între clasicitatea mediteraneeană a anumitor figuri și contemporaneitatea materialelor folosite.
Cele două nuclee ale expoziției conțin fragmente diverse, fiecare având o intensă legătură cu subiectul: portretul femeii tinere, cuplul, fertilitatea, vaca, îngemănarea, altarul, totemul de adorat.
Ma-ma|Mu-ma, binom compus din patru silabe primordiale în formarea limbajului copiilor, face legătura între particular și universal-valabil, în acest caz. Dacă mama aparține unor anumiți copii, muma aparține tuturor celor care și-o revendică. Acest cuvânt arhaic, folosit intenționat de artistă, relevă acele structuri arhetipale ale originarului despre care aminteam mai sus. Muma e văzută ca sursă a iubirii și a fertilității, ca sursă a hranei nedivizate și a sânului mereu cald, ea devine un refugiu dătător de siguranță și protecție. În cadrul unor structuri societale subiective, individualizate, muma este fundamentul pe care acestea sunt construite, e pământul-bază.” (Simona Vilău, mai 2013)
Maria Pop Timaru (n. 1980) trăiește și lucrează la București. Autoare de sculptură, ceramică și instalație, artista activează de peste un deceniu și a participat în numeroase selecții expoziționale colective sau de grup.
[1] Moder este termenul englezesc arhaic pentru Mother (Mama) și apare în opera lui Geoffrey Chaucer.