Vineri, 14 iunie 2013, la sediul Administrației Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) a avut loc o întâlnire între conducerea instituției și reprezentanți ai operatorilor culturali. Cu această ocazie, Directorul Narcis-Ionuț Afrăsinei a anunțat că luni, 17 iunie 2013, va fi lansat apelul pentru cea de-a doua sesiune de finanțare a proiectelor culturale, din acest an.
Întâlnirea a făcut parte din seria consultărilor publice organizate de A.F.C.N. cu operatorii culturali, pe marginea elaborării proiectului de modificare a Normelor Metodologice din 7 aprilie 2011 privind organizarea şi funcţionarea comisiilor, procedura de selecţie a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale în vederea acordării de finanţări nerambursabile din Fondul Cultural Naţional, precum şi de soluţionare a contestaţiilor. Proiectul de act administrativ va fi aprobat prin Ordin al Ministrului Culturii și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Având în vedere durata mare a derulării procedurii legale, în scopul de a nu se bloca sesiunea a doua de finanțare pentru proiecte culturale, Consiliul Administrației a luat hotărârea ca apelul să fie lansat luni, 17 iunie 2013. Normele valabile pentru această sesiune sunt cele aflate în vigoare, urmând ca Normele modificate să devină obligatorii începând cu prima sesiune de finanțare din anul viitor.
Domnul Mihai Ghyka, Președinte al Consiliului Administrației, a vorbit despre strategia de finanțare a instituției în condițiile în care Loteria Națională nu va mai vira 2% din încasări către Fondul Cultural Naţional, așa cum este prevăzut în Ordonanța nr. 51 din 11 august 1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale – actualizată. Concret, Fondul Cultural Național pierde 90 – 95% din finanţare.
Efect imediat: pentru a doua sesiune de proiecte culturale din acest an vor fi alocați mult mai puțini bani decât până acum: 3.500.000 lei față de 9.000.000 lei la prima sesiune de finanțare.
Prevederea prin care Loteria Română contribuia cu 2% din veniturile sale la finanţarea Fondului Cultural Naţional a fost introdusă cu dificultate, în 2008, în Ordonanţa nr. 51/1998 actualizată (art. 21, al. 1, lit. ş) și va fi abrogată ca urmare a adoptării proiectului de ordonanţă propus de Ministerul Finanțelor Publice în anul 2012. La vremea aceea, Puiu Haşotti, ministru al Culturii, a explicat că anularea contribuţiei Loteriei Române către A.F.C.N. este rezultatul unei directive europene, conform căreia toate încasările instituțiilor publice trebuie să fie virate direct la bugetul de stat.
Vin vremuri și mai grele pentru cultura românească? Se pare că da.
Cristina Poterășoiu