spot_img

„Cuvintele sunt sau ar trebui să fie pentru fiecare scriitor ceea ce a fost crucea pentru Iisus”

Scriitorul Ştefan Mitroi este nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea „literatură pentru copii şi tineret”, pentru „Jocuri de nenoroc”, Editura Detectiv. O carte sensibilă, cu umor, plină de confesiuni, de imagini puternice ale copilului şi ale adolescentului care a fost autorul volumului nominalizat. Ștefan Mitroi s-a născut în ziua de 5 mai 1956, în satul Siliștea, comuna Vitănești, județul Teleorman. Absolvent al Facultății de Drept din Iași, 1980. În perioada 1990-1991, a fost președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Membru al Uniunii Scriitorilor. Este căstorit și are doi copii. Locuiește în București. A debutat în 1986, la Editura Eminescu, cu volumul „Nimic despre singurătate”. Au urmat, la aceeași editură, cărțile de proză scurtă „Războiul de după război” (1987) și „Somnul verde al copacilor” (1988), apoi cartea pentru copii „Povești din țara Arborado”, apărută într-un tiraj de 100 000 de exemplare la Editura Ion Creangă (1989). După 1990 a publicat romanele „Căderea în cer”, 2003, Editura Libra, „Gaura”, 2004, Editura Libra, tradus în limbile portugheză și spaniolă. „Dulce ca pelinul”, 2008, Editura Detectiv, distins cu Premiul Academiei Române pentru proză. „Dacă Dumnezeu ar muri”, 2011, Editura Detectiv, Premiul pentru cea mai bună carte a anului, acordat de Clubul de proză al Asociației Scriitorilor București. „Vieți greșite”, 2012, Editura Detectiv. Anul acesta este nomnalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor din România cu volumul de poeme în proză „Jocuri de nenoroc”. I s-au pus în scenă mai multe piese de teatru. Urmează să-i apară, în cursul acestei luni, romanele „Guantanamo”, la Editura Adevărul, și „Biblia pentru furnici”, la RAO. Dan Mircea Cipariu a purtat un dialog, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro, cu scriitorul Ştefan Mitroi.

Lumea nostalgiei, cea a unei copilării cu poveşti fabuloase, trăieşte, din păcate, numai în literatură. Ce ne mai poate salva în timpul vieţii noastre şi nu a altora de toate dictaturile prezentului?

Ca să ne salvăm, ar trebui să deprindem obișnuința de a ne povesti sufletul. E greu, e foarte greu, dar merită!

Ai fost nominalizat pentru Premiul Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea „literatură pentru copii şi tineret”, pentru „Jocuri de nenoroc”, Editura Detectiv. O carte sensibilă care mi-a plăcut, cu umor, plină de confesiuni, de imagini puternice ale copilului şi ale adolsecentului care ai fost. Mai crezi în instituţia premiului literar?


Premiile pot face mai mult rău decât bine, prezentând riscul de a-i îmbolnăvi pe cei care le primesc de gărgăunită, iar în plan general de a conduce la stabilirea unor false ierarhii. Atunci când se asigură evitarea acestor pericole, sunt cât se poate de binevenite.

Industria editorială trăieşte vremuri foarte grele, piaţa a căzut cu aproape 60% faţă de anul 2008, iar mulţi scriitori sunt la marginea subzistenţei. Cum mai poate supravieţui un scriitor astăzi, când valorile au fost răsturnate şi vocea sa nu mai este auzită în cetate?


Pentru supraviețuire este nevoie de o mai mare solidarizare a singurătăților care suntem.

Ai exersat aproape în toate genurile literare, poezie, proză, dramaturgie, eseu. Ce tip de scriitură de atrage, unde vezi că ai cei mai mulţi cititori?


Pesemne că proza, fiindcă ea îmi dă posibilitatea să fiu și eseist, și dramaturg, fără a mă îndepărta prea mult de poezie.

Ca să folosesc titlul unei scurte povestiri din „Jocuri de nenoroc”, crezi că vei ajunge „Nemuritor” prin intermediul literaturii? Într-o lume a lui „homo videns”, a „gândirii slăbite”, prin ce arme de fapte şi carte mai poate avea literatura un impact asupra vecinilor noştri de „sat global”?

Nu! S-a întâmplat să mă nasc om, și nu zeu, așa că…Știu că nici cărțile nu pot fi nemuritoare. Doar că ele au șansa de a avea o viață mai lungă decât cei ce le scriu. Sigur că mă bântuie gândul că unele dintre cărțile mele îmi vor supraviețui. Există însă vreun autor care să nu-și îndulcească timpul scurt al vieții cu un astfel de gând?

Cât privește impactul de care vorbești, mie mi se pare că un mare păcat al scriitorilor de azi este că își învelesc în piele de șarpe cuvintele. Scriu prea rece, adică. Frumos, doldora de idei, adesea chiar adânc, dar rece. Impactul poate veni de la temperatura cuvintelor, de la puterea lor de a transmite emoții. Cuvintele sunt sau ar trebui să fie pentru fiecare scriitor ceea ce a fost crucea pentru Iisus, unelte de murit și înviat zilnic! Dar în așa fel încât cititorul de mai târziu să audă sângele picurând, și chiar să-l doară, ca și cum acesta ar picura din niște răni ce sunt ale lui!

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508