Romanul “Păsările galbene” de Kevin Powers, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, a fost premiat de curând de prestigioasa publicaţie franceză “Le Monde”. Aflat la prima ediţie, premiul literar al cotidianului francez a fost acordat pentru „Cea mai bună carte din lume” (apărută în anul editorial 2012), la secţiunile: literatură franceză şi literatură străină. Juriul acestei prime ediţii a fost format din: Natalie Nougayrède (directorul general Le Monde), Jean Birnbaum (preşedintele juriului), François Bougon, Denis Cosnard, Clara Georges, Raphaëlle Leyris, Florence Noiville, Franck Nouchi, Raphaëlle Rérolle, Macha Séryşi Catherine Simon (membri). Premiul a fost decernat în cadrul Forumului Internaţional al Romanului (27 mai-2 iunie 2013).
Disponibil şi în ediţie digitală, “Păsările galbene” a mai obţinut Guardian First Book Award şi a fost nominalizat pentru National Book Award.
Scris de un veteran al războiului din Irak, “Păsările galbene” este povestea devastatoare a doi combatanţi care încearcă să scape cu viaţă din focul luptei.
Cei doi soldaţi – Bartle, în vârstă de optsprezece ani, şi Murphy, de douăzeci şi unu de ani – sunt aruncaţi în mijlocul asediului oraşului Al Tafar, o încleştare sângeroasă care le dovedeşte că nimeni nu e de fapt pregătit pentru războiul real.
În zilele de coşmar care urmează, cei doi tineri au de înfruntat deopotrivă atacurile insurgenţilor, epuizarea fizică şi tensiunea provocată de pericolul permanent.
Surprinzând cu deosebită acuitate şi efectele războiului asupra familiilor rămase acasă, volumul este o mărturie zguduitoare, printre primele capodopere ale literaturii americane dedicate războiului din Irak.
„Ce pare neobişnuit la acest roman despre război este că aproape jumătate din el se întâmplă departe de câmpul de luptă, într-un Richmond prozaic, al autobuzelor de şcoală şi al malurilor noroioase pe care Bartle, copleşit de nebunia războiului, le vede ca printr-un vizor de sticlă: «Am vrut să arăt întreaga imagine a războiului. El nu se termină la coborârea din avion şi gata, ai ajuns acasă, totu-i cum nu se poate mai bine. Poate că pericolul fizic dispare, dar soldaţii riscă încă să fie răniţi şi altfel. Mi s-a părut important ca lumea să cunoască şi această realitate».” (The Guardian)
„Kevin Powers are ceva de spus, ceva emoţionant despre fragilitatea omului şi brutalitatea războiului, şi cu toţii ar trebui să ne apropiem şi să-l ascultăm.” (The New York Times)
Kevin Powers s-a născut şi a crescut în Richmond. În anii 2004-2005 a luptat alături de trupele americane în Mosul şi Tal Afar. După încheierea stagiului militar a studiat literatura engleză la Commonwealth University şi în anul 2012 a obţinut o diplomă de studii aprofundate la Michener Center for Writers al University of Texas.