Joi, 13 iunie 2013, ora 18:00, la Consiliul Judeţean Bistriţa–Năsăud, Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc”, va avea loc prezentarea volumului „Radu Afrim. Ţesuturile fragilităţii” de Cristina Rusiecki, Editura Tracus Arte. Amfitrion: Ioan Pintea.
“Volumul „Radu Afrim. Ţesuturile fragilităţii”, semnat de Cristina Rusiecki este prima carte despre regizorul Radu Afrim şi reprezintă o noutate datorită elementelor complexe pe care le conţine.
Autoarea, cunoscut critic de teatru şi jurnalist cultural, analizează spectacolele acestui regizor român care se bucură astăzi de fani, în cel mai pur sens al cuvântului.
Unul dintre motivele pentru care a apărut această carte îl reprezintă tocmai fascinaţia exercitată de către Afrim, entuziasmul cu care admiratorii săi merg după el prin ţară, numai şi numai pentru a-i vedea spectacolele.
Potrivit autoarei, un regizor nu poate fi înţeles atât de bine dintr-un simplu album cu fotografii frumoase şi un extras scurt dintr-o cronică teatrală.
„Radu Afrim. Ţesuturile fragilităţii” conţine, pe lângă o analiză riguroasă a spectacolelor lui Afrim, interviuri cu oameni de teatru despre regizor şi, la final, un interviu cu Radu Afrim.
Tuturor acestor perspective li se adaugă fotografiile din spectacole şi din afara lor, multe dintre ele aparţinând chiar regizorului.” (Editorii)
Cristina Rusiecki a absolvit Facultatea de Litere (Universitatea Bucureşti) în 1988 şi de Teatrologie (U.N.A.T.C.) în 1996. În 1997, a obţinut diploma de Masterat în Teatrologie, iar în 2007 a devenit Doctor în Istoria şi Teoria Teatrului, cu o teză despre „Teatrul cruzimii şi spectacolele româneşti ale ultimului deceniu”. Şi-a început cariera de jurnalist cultural ca reporter la emisiunea „Ora 7 Bună dimineaţa” de la Pro TV, a devenit producător la emisiunile „Salonul muzical Acasă” cu Iosif Sava, „Millenium” şi „Proezia. La Eminescu” şi producător TV al preluării spectacolelor de teatru la aceeaşi televiziune. A lucrat apoi la TVR, la emisiunea „CLUB ART”.
Din 2001, scrie consecvent cronică de teatru, având rubrici, pe parcursul timpului, în revistele „Cuvântul” (2001), „Observator cultural” (2002-2003), „Adevărul literar şi artistic” (2005-2008), „Time Out” (2006-2009). Din 2006, este responsabilă de cronica de teatru şi paginile de artă din revista „Cultura”, iar din 2007, secretar general de redacţie la aceeaşi publicaţie. A colaborat la multe alte reviste culturale sau de profil teatral precum „Teatrul Azi”, „Contemporanul”, „Cotidianul”, „Literatorul”, „Luceafărul”, „Flacăra”, „Okean”.