Sâmbătă, 1 iunie 2013, ora 12:00, la standul Editurii Tracus Arte (Pavilionul C2, zona B), în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest, va avea loc lansarea volumului “Izgonirea din Paradis” de Denisa Comănescu, Editura Tracus Arte, reeditare a volumului de debut al autoarei. Volumul, la apariţie, a fost distins cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. Despre “Izgonirea din Paradis” vor vorbi: Ion Vartic, George Neagoe, Dan Cristea, Raluca Dună.
“Denisa Comănescu şi-a făcut un nume în literatură încă din studenţie, publicând versuri întâi în România literară (1975) şi apoi şi în alte reviste, pentru ca în scurt timp să debuteze şi editorial, cu volumul “Izgonirea din Paradis” (Ed. Cartea Românească, 1979). La numai douăzeci şi ceva de ani (s-a născut la 4 februarie 1954, la Buzău) cunoştea orientările de ultimă oră din poezia engleză şi americană şi se situa cu dezinvoltură într-un raport de emulaţie cu poeţii români la modă. În plus, în cercurile pe care le frecventa era întotdeauna o apariţie spectaculoasă, un triumf al feminităţii, cum românii mai aveau ocazia să vadă numai în filmele occidentale, cu piscine şi palmieri.” (Alex. Ştefănescu)
“Într-o lume dominată de dogme şi de o artă instituţionalizată în şabloane, ea şi-a găsit propriul spaţiu, scriind o poezie intimistă, cu obsesia biografiei, a propriei biografii.
Cum a reuşit poeta Denisa Comănescu să devină editorul cunoscut de azi, numai ea ştie. Cum a reuşit editorul Denisa Comănescu să-şi păstreze poezia e o mare enigmă pentru mine.” (Florin Iaru)
Poetă, editoare și traducătoare, Denisa Comănescu a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din București, luându-și licența în română și engleză în 1977. A lucrat ca redactor, redactor-șef și director editorial, coordonând din 1978 încoace mai multe colecții de literatură străină de succes în trei edituri importante. Între 2001 – 2006 a fost director editorial la Editura Polirom, coordonând colecția „Biblioteca Polirom” și serii de autori străini. Din 2007 este directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, dedicată literaturii străine, unde coordonează singura colecție personalizată de ficțiune de pe piața de carte românească, colecția „Raftul Denisei”, noua colecție „Poezia”, în care apar antologii din mari poeți ai lumii, precum și serii de autor care cuprind operele unor importanți scriitori ca T.S. Eliot, Fernando Pessoa (împreună cu Dinu Flămând), James Joyce, Herta Müller, Amos Oz, Isabel Allende etc. Este autoarea a cinci volume de poezie, printre care: Izgonirea din paradis, Cartea Românească, 1978 (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România); Urma de foc, Editura Axa, 1999 (Premiul Festivalului Internațional de Poezie de la Oradea, 1999); Acum biografia de-atunci, Editura Eminescu, 2000 – un audiobook cu versurile din acest volum, citite de autoare, a apărut în 2008 la Editura Humanitas Multimedia, cu același titlu. Volume apărute în străinătate: în Suedia, în traducerea lui Dan Shafran, volumul Glädje utan försoning, Förlags ab Gondolin, Stehag, 1999; în Spania, în traducerea lui Joaquín Garrígos, volumul Regreso del exilio, AdamaRamada Ediciones, Madrid, 2008. Selecții din poezia ei sunt publicate în antologii în peste cincisprezece țări. În 2003 a fost invitată la International Writers Program of the University of Iowa. Este membră a Consiliului Uniunii Scriitorilor din România; membră a boardului Ireland-Romania Cultural Foundation; membră a Parlamentului Cultural European (ECP).