Joi, 16 mai 2013, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), a avut loc deschiderea oficială a celei de-a IV-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie (TNCP) și a Festivalului de Poezie București, desfășurate sub sloganul ”Tu nu citești poezie?”, care se desfășoară la MNLR și Biblioteca Metropolitană, în perioada 16-19 mai 2013. La deschidere au fost prezenți coorganizatorii evenimentului – scriitorul Dan Mircea Cipariu, directorul MNLR Lucian Chișu, directorul Bibliotecii Metropolitane București Nicolae Iliescu, precum și inițiatorul TNCP, Ioan Cristescu. În paralel, sâmbătă, 18 mai 2013, în Noaptea Muzeelor, se va desfășura și o nouă ediție a Maratonului de Jazz și Poezie. AgențiadeCarte este partener media al evenimentului.
Lucian Chișu: Suntem pregătiți să-i întâmpinăm pe bucureșteni în cadrul unui eveniment pe care noi îl dorim de avengură. S-au făcut multe pregătiri. Au fost mult persoane care au întrebat ce angajament au organizatorii cu Radio Guerilla, pentru că acolo s-a vorbit două ore despre evenimentul pe care Ioan Cristescu și Dan Mircea Cipariu l-au organizat și la care noi ne-am alăturat.
Nicolae Iliescu: E firesc să se implice și Biblioteca Metropolitană în acest evenimen, fiindcă desenul poetic pe asfaltul Bucureștiului trebuie să se întâmple și poezia trebuie să circule. E normal ca biblioteca să își deschidă porțile și sălile pentru colegii noștri într-ale poeziei. Noi lucrăm cu cartea, cartea nu e un obiect mort. Când o deschizi și începi să o citești, zboară cuvintele.
Ioan Cristescu: S-a întâmplat un lucru bun, după părerea mea, că avem trei evenimente într-unul singur. Anul acesta TNCP este internațional și anul viitor vom fi suficient de majori încât să facem aceste două evenimente într-o rețea care să se înscrie într-un traseu internațional. Trebuia să vadă lumea că există un dosar al acestui eveniment, că avem experiență, acum vom putea să organizăm din timp. Iarăși un lucru bun este faptul că în cele trei evenimente sunt implicați aproape 200 de poeți din țară și din afară. Trebuie să mulțumesc în același timp Institutului Cultural Român pentru că s-a implicat financiar. Partenerilor media: Observator Cultural, Radio Guerrila, Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro. Sper ca lecturile să aibă public, oricum este o bună ocazie pentru cei 200 de poeți să se întâlnească și să se cunoască.
Lucian Chișu: E interesantă experiența poeților. Am fost martorul unor reprezentații poetice străine, la ambasadele unor țări care au adus aici artiștii. Am rămas impresionat de maniera în care și-au recitat versurile și de cât de mult poți să înțelegi.
Dorina CIOPLEA