spot_img

Autori români la Târgul Internaţional de Carte de la Praga

În perioada 16-19 mai 2013, la Praga, în centrul expoziţional Praga Holešovice, a avut loc cea de a XIX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte, iar ţara invitată de onoare a fost Slovacia. Tema care a însoţit desfăşurarea acestei ediţii a Târgului de carte „Lumea Cărţii” a fost „Rozmanité cesty poezie. Čteme jedním dechem aneb Když se řekne bestseller/ Necunoscute sunt căile poeziei. Citim dintr-o suflare sau Ce e un bestseller”. Ediţia din acest an a celebrat 100 de ani de la naşterea lui Dominik Tatarka, scriitor, eseist şi jurnalist (1913-1989), a 1150-a aniversare a descinderii în Marea Moravie a misiunii Sfinţilor Cyril şi Methodius, precum şi a douăzecea aniversare a două state independente – Cehia și Slovacia. Ţara invitată de onoare a adus în faţa publicului din Republica Cehă 20 de autori şi cărţile acestora, traduse în perioada mai 2012-mai 2013, la iniţiativa Centrului pentru Informare despre Literatură, în colaborare cu editori din Republica Cehă. Standul României a fost organizat de Ministerul Culturii. Scriitorii români invitaţi la această ediţie au fost Cătălin Mihuleac, Marian Petcu,  Andra Rotaru, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu şi Varujan Vosganian.

Evenimentele organizate la standul României au debutat joi, 16 mai 2013, cu o sesiune de prezentare a programelor de finanţare ICR.

Vineri, 17 mai 2013, la standul României a fost invitat Cătălin Mihuleac, care a susţinut o lectură din volumul „Aventurile unui gentleman bolşevic”, în traducerea lui Jiří Sabat. Volumul a apărut la Editura Cartea Românească în anul 2012. Tot la standul României a avut loc lansarea “Dicţionarului de specialitate român-ceh, ceh-român în domeniul juridic, administrativ, economic şi politic”, semnat de ing. David Božetěch.

Sâmbătă, 18 mai, la Sala Poeziei din centrul expoziţional Praga Holešovice, au susţinut lecturi Andra Rotaru, Liviu Ioan Stoiciu şi Ioan Es. Pop, în română şi cehă. Poemele Andrei Rotaru şi ale lui Liviu Ioan Stoiciu au fost traduse de Jitka Lukešová, iar ale lui Ioan Es. Pop au fost traduse de Libuše Valentová. Fiecare dintre poeţi s-a prezentat publicului, iar moderatorul evenimentului a fost domnul Dan Mircea Duţă, director al ICR Praga din anul 2006.

În cursul aceleiaşi zile, la standul României a avut loc lansarea unei antologii de poezie contemporană românească, “KONEK SLAVNOSTI”, publicată de Editura Petr Stengl. Autorii români antologaţi: Ion Mureşan, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu şi Simona Popescu, iar poemele acestora au fost traduse de Jarmila Horakova, Jitka Lukesova, Libuse Valentova. Ioan Es. Pop a citit poeme ale sale şi ale colegilor de antologie.

Tot la standul României, s-a lansat volumul „Istoria jurnalismului în România”, Editura Polirom, 2012, coordonat de conf. univ. dr. Marian Petcu. Acesta a fost lansat în prezenţa autorului şi a domnului Dan Mircea Duţă, director al ICR Praga. Volumul – distins cu Premiul Naţional „Valeriu Branişte”, acordat de Asociaţia Română de Istorie a Presei – reprezintă prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România şi este un proiect de anvergură la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialişti – profesori, cercetători, bibliotecari, arhivişti, jurnalişti –, alături de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţi publice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu. În articolele enciclopediei se regăsesc 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă, precum şi 33.500 de jurnalişti şi publicişti. Sunt acoperiţi 280 de ani de presă în România – din 1731 până în 2011 – şi sunt oferite pentru prima oară informaţii relevante nu numai despre producţia jurnalistică de limba română, ci şi despre cea a comunităţilor maghiară, germană, evreiască, bulgară, sârbă, rusă etc.

Duminică, 19 mai, în cea din urmă zi de târg, a avut loc o lectură în română şi cehă din volumul „Cartea şoaptelor” de Varujan Vosganian, traducere de Jarmila Horaková. Deja apărut în spaniolă, italiană, armeană şi ebraică, volumul „Cartea şoaptelor” va mai fi tradus în alte cinci limbi: bulgară, cehă, germană, maghiară, suedeză.

Tot duminică, a avut loc o lectură din volumul „Zece povestiri multilateral dezvoltate” de Cătălin Mihuleac, traducere Jiří Sabat. Volumul a apărut în România în 2010, la Editura Cartea Românească. Moderatorul întâlnirilor dintre prozatori şi public a fost domnul Dan Mircea Duţă, director al ICR Praga.

La finalul Târgului, cifrele oficiale indică că în cele 4 zile, în spaţiul de 2,984 m² s-au reunit şi au participat 30 de ţări, iar 36 000 de vizitatori s-au perindat pe la cele 339 de spaţii expoziţionale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508