Centrul de Limbă și Cultură Poloneză (C.L.C.P.) al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca aniversează 10 ani de la înființare. Manifestările organizate cu această ocazie vor fi deschise de E.S. Marek Szczygieł, ambasadorul Republicii Polone în România.
Ziua de 20 mai 2013 va fi marcată de câteva evenimente semnificative: o masă rotundă pe tema “Educația interculturală ca provocare contemporană” și vernisajul expoziției “Marya Kasterska – Petre Sergescu. Interferențe intelectuale polono-române.”
Găzduită de Muzeul Universității Babeș-Bolyai, expoziția reconstituie prin documente de epocă, publicații, fotografii, mărturii memorialistice etc. activitatea desfășurată de soții Petre Sergescu și Marya Kasterska Sergescu în Clujul interbelic.
Petre Sergescu (1893-1954), celebru matematician, membru corespondent al Academiei Române, a fost preocupat, pe lângă cercetările din domeniul matematicii, de istoria și filosofia științei. Personalitate multilaterală, studiază la trei facultăți bucureștene în același timp: Facultatea de Matematică, Facultatea de Filozofie şi Conservatorul de Muzică. La Cluj, Petre Sergescu înfiinţează revista de renume mondial “Mathematica” şi iniţiază primele două Congrese ale matematicienilor români (Cluj 1929 şi Turnu-Severin 1932).
Marya Kasterska Sergescu (1894-1969), scriitoare de origine poloneză, și-a obținut doctoratul în literatură franceză la Sorbona. Urmându-și soțul în România, a publicat articole și scrieri literare în ziarele clujene ale vremii. Cartea sa, “Legendy Podlaskie”, s-a bucurat de succes atât în Polonia cât și în Franța. Marya Kasterska Sergescu a privit România ca pe propria țară și a promovat literatura româna în Franța (Gib Mihăescu, Tudor Arghezi, Cezar Petrescu). În plus, este autoarea articolului “Mickiewicz și românii”, publicat în Franța, în care vorbește despre uniunea spirituală româno-poloneză ilustrată de prezența poetului, eseistului, traducătorului și activistului politic Adam Mickievicz în conștiința poporului român.
La Paris, soții Sergescu au găzduit în reședința lor din Cartierul Latin un ῾Salon cultural’ unde se întâlneau cunoscute personalități ale exilului românesc.
Partener al C.L.C.P. în organizarea expoziției este și “Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires (C.I.R.E.T.)”, al cărui Președinte, academicianul Basarab Nicolescu, va fi prezent la vernisaj alături de domnul ambasador Marek Szczygieł, de alte oficialități din lumea culturală și politică.
Cristina Poterășoiu