Salonul Internațional de Carte Bookfest va avea loc între 29 mai și 2 iunie 2013, la ROMEXPO, pavilioanele C1-C5. Ediţia a VIII-a a Bookfest a început, însă, de mult timp, dacă luăm în calcul promovarea intensă şi organizarea sa, anunţurile editurilor participante, seminariile şi conferinţele ce se vor desfăşura, traducerile editoriale pregătite şi focusul pus pe cele trei ţări invitate de onoare: Germania, Austria și Elveția. Cu o ofertă de 1.000.000 de titluri pentru un public divers şi 300 de evenimente interactive, mă aştept ca Bookfest să reuşească să devină un bun mediator între cititori, scriitori, artişti şi personalităţi culturale. De asemenea, să devină un bun exemplu de “Aşa, da!”, un spaţiu în care nu numai cititorul român să aibă la dispoziţie o paletă largă de oferte, dar şi cititorul internaţional. Pentru că, de multe ori, reuşita unui târg de carte trebuie să răspundă unor cerinţe în pas cu globalizarea, să se decentreze un pic de la propria identitate, să fie generos şi cu ceilalţi, minoritari sau nu.
Ce mai înţeleg eu prin reuşita unui târg de carte, o opinie pe cât de subiectivă, pe atât de idealistă?
Mi-aş dori ca scriitorii invitaţi (străini sau români) să se simtă împliniţi din punct de vedere profesional, să simtă că experienţa şi resursele culturale pe care le-au putut împărtăşi au fost cu adevărat valorificate. Că părerea lor a contat, că a fost ascultată, că a avut de cine să fie ascultată. Că implicarea mass-media a reuşit să aducă aproape de ei un public interesat, că revistele au valorificat la maximum o astfel de şasă, de a avea alături, pe lângă scriitorii români invitaţi, 24 de scriitori din Germania, Austria şi Elveţia, că egocentrismul local (uneori prost canalizat) nu va umbri imperativa nevoie de a cunoaşte şi literatura scrisă peste graniţe, că cei 10.000 de metri pătraţi vor deveni o oază culturală de cea mai bună calitate, pentru toţi cei care se vor perinda.
De salutat iniţiativa de a denumi un spaţiu expoziţional “Gherasim Luca” şi desfăşurarea de forţe care va avea loc în acest spaţiu, la 100 de ani de la naşterea celebrului fondator al Grupului suprarealist român, alături de Gellu Naum, Paul Păun, Virgil Teodorescu şi Dolfi Trost.
Mă aştept, deci, la un Bookfest ale cărui ecouri să se răspândească şi, eventual, ale cărui punctări reuşite să fie preluate şi de alte târguri de carte, de peste graniţe, mai afone până în acest moment, indiferent de tematica, resursele implicate şi scriitorii invitaţi.
Degeaba un scriitor bun pentru un târg fantomă!, un subiect neplăcut, care încă nu are legătură cu realităţile târgurilor de carte majore din România.
Andra Rotaru