Marţi, 16 aprilie, 2013 ora 18:00, la Restaurantul TEXAS WEST GRILL (Str. Banu Manta nr. 2 sector 1, Bucureşti), se va lansa volumul „Un Omagiu Regal pentru România adus de Stră-Nepotul MS Regele Ferdinand” de A.S.R. Prinţul Paul al României, cu un cuvânt-înainte de Alex Mihai Stoenescu. Volumul a apărut sub egida Casei Regale a României. În paginile acestui volum bilingv autorul dezvăluie adevărata istorie a regalităţii româneşti din perioada 1866 -1940. Cartea cuprinde 326 de pagini color, peste 600 de poze alb-negru şi color din arhiva personală a Reginei Maria, Carol al II-lea, Principelui Nicolae, Prinţului Carol Mircea şi a Prinţului Paul, numeroase documente şi scrisori originale, unele publicate în premieră, precum şi poze ale unor obiecte personale ale Regelui Carol al II-lea şi ale Principelui Nicolae. Întreaga colecţie de poze, documente, scrisori şi obiecte din această carte fac parte în prezent din colecţia privată a ASR Prinţul Paul al României.
« Nu se poate scrie o istorie a României moderne și a Monarhiei fără o istorie a Regalității. Și folosesc această nuanță lingvistică tocmai pentru faptul că, dincolo de instituția monarhică și de ocupanții vremelnici ai Tronului, în istoria modernă a României au jucat un rol și membri ai familiei domnitoare și regale. Este suficient să deschidem cartea de istorie și îi vom întâlni la tot pasul.
De la intervențiile hotărâtoare ale principesei Maria în decizia de intrare a României în neutralitate (1914), la apariția primei linii dinastice a lui Carol II (1920), obligată să trăiască mult timp în exil, și apoi la nefericita a doua linie dinastică începută în 1921 și care nu a apucat să domnească în mod constituțional, la actele de binefacere și la exemplul discreției regale la principesele Ileana sau Margareta, până chiar și la atât de controversata Elena Lupescu, decedată prințesă “de România”, membrii familiei regale au generat un mare interes pentru istorici.
Nu valoarea anecdotică a vieții lor, ci faptele și atitudinea față de români subliniază o contribuție, de multe ori benefică, dar uneori și nefastă, pentru o națiune care se născuse visând la Republică, a avut inspirația să instaureze Monarhia când îi era mai greu, s-a sprijinit pe Tron pentru reperele sale statale și a ajuns în condiții dramatice tot la Republică. Există filozofi ai istoriei care consideră că o istorie dramatică este tocmai o istorie vie, iar Regalitatea română a împărtășit pe de-a-ntregul dramatismul istoriei noastre.
Este important pentru generațiile de după anul 1989 să cunoască toată această parte a timpului istoric românesc, în care principi, principese și regi și-au legat destinul de soarta națiunii române, unii trăind și murind apoi departe de țară, alții având privilegiul de a se întoarce în țara eliberată. Și poate că, după felul cum este înțeleasă astăzi istoria, în continuitate și cu neașteptate discontinuități, vlăstare tinere vor merita din nou investiția regală a națiunii române.
Inițiativa prințului Paul oferă o perspectivă lăudabilă a obiectivității în abordarea particulară a existenței istorice a celor două linii dinastice, confirmate oficial și prin Justiție, și care permite o viziune nouă asupra Regalității române. » – Alex Mihai Stoenescu