spot_img

Teatru, carte şi creaţie artistică la Festivalul “ Primavera” din Sinaia

În perioada 4-6 aprilie 2013, Uniunea Editorilor din România a fost partener în cadrul Festivalului şi concursului de teatru pentru elevi “Primavera” , organizat de Asociaţia socio-culturală “ Prahova Excelsior”, cu sprijinul Primăriei Sinaia şi al instituţiilor culturale şi educaţionale din localitate. Derulat în cadrul programului Ministerului Educaţiei Naţionale “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, festivalul-concurs a prilejuit derularea unui program bogat: spectacole de teatru, work-shop-uri, dezbateri, întâlniri cu personalităţi, lansări de carte, expoziţii de artă plastică, recitaluri artistice, alte evenimente culturale, la care a participat un public entuziast, care s-a declarat mulţumit de calitatea prestaţiilor acelora care au gravitat pe scena şi în sălile frumosului Casino din Sinaia, gazda tradiţională a evenimentului. Claudiu Istrate (Director executiv UER) a trimis pe adresa AgentiadeCarte.ro un amplu reportaj despre eveniment:

Festivalul a fost onorat de prezenţa consistentă a ministrului culturii, d-l Daniel Barbu, care nu numai că a conferenţiat pe teme de actualitate ale culturii şi educaţiei, dar a şi acordat Marele premiu „Trofeul Masca” celei mai bune echipe din concurs: Trupa MIMESIS din Pitesti. Prestaţii actoriceşti de marcă au avut actorii Adrian Păduraru, Crina Matei, Anca Sigartău, Dan Clucinschi, Radu Almăşan (de la Bosquito) etc.
Ca de obicei, autorităţile, instituţiile şi personalităţile locale s-au implicat la rândul lor în a sprijini şi marca evenimentul: deputatul Mircea Roşca, Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, directorii şcolilor din oraş şi ai instituţiilor de cultură, sponsori “cu suflet” Reiffeisen Bank, Rina Hotel Sinaia, Palace Hotel, Irish House, Transport Urban, Telegondola Sinaia, Romproed-Bucuresti, Totpal’s daily news şi alţii. La rândul lor, Uniunea Editorilor din România, precum şi editurile CD Press, Caba Educaţional şi Maxim Publisher au oferit premii în cărţi şi publicaţii celor mai merituoşi dintre elevii-artişti, al căror palmares s-a conturat astfel:

Trofeul Masca si Marele premiu: Trupa MIMESIS din Piteşti
Premiul I: Trupa TREI din Plopeni
Premiul II: Trupa REPLICI din Plopeni
Premiul III:Trupa DIVADLO din Bucureşti
Cel mai bun actor: MIHAIL RADU din Plopeni
Cea mai bună actriţă: ANDREEA CODREANU din Câmpina
Premii speciale: Grupul umoristic din Mozăceni-Argeş; Trupa Orizont din Sanislău-Satu-Mare şi trupa Interior din Ploieşti

La sectiunea Monologuri au fost acordate doua premii I:Octavian Gabriel Mic şi David Drugaru din Piteşti
În cadrul concursului de creaţie ce a precedat şi însoţit festivalul, având ca temă „Natura – oglindă a realităţii umane”, premiile au fost acordate pentru cele trei secţiuni ale concursului : proză, poezie şi arte vizuale, printre laureaţi aflându-se:

Secţiunea Pictură: Premiul I: Moise Ana, cls. a XI-a ( Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza), premiul al II- lea: Buştuc Ionuţ, cls. a VI-a (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza), premiul al III- lea: Ungureanu Mihaela ( Şcoala Gimnazială „Dimitrie Brezeanu” Teişani);
Secţiunea proză – liceu: Premiul I: Cazan Ştefan, cls. a X-a ( Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza), Premiul al II-lea : Buzatu Iris Bianca (Colegiul „Mihail Cantacuzino” Sinaia);
Secţiunea poezie – liceu: Premiul I: Rădulescu Ruxandra , cls. a XI-a şi premiul al II-lea : Dorobanţu Alexandra, ambele de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza ;
Şecţiunea literatură – gimnaziu: Premiul I: Soare Teodora, cls. a VI-a, (Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza), premiul al II- lea: Stan Florina, cls. a VI-a şi premiul al III- lea: Sandu Anastasia, cls. a VI-a, ambele de la Şcoala Generală „Mihai Viteazul” Boldeşti – Scăieni;
Premiul special al juriului: Vasile Lavinia, cls. a VI-a, de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza şi Răileanu Simina – Andreea, cls. a X-a, Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” Câmpina.
Un moment emoţionant al festivalului a fost prezentarea cărţii “Străinul din tren”, scrisă de Ana-Maria Simionescu, elevă în cls.a XI-a la Colegiul “Mihail Cantacuzino”, despre al cărei talent literar se va mai auzi, cu siguranţă.

Un cuvânt bun în final şi pentru cei mai dinamici dintre organizatori: Mariana Cojoc-Wisernig, Bogdan Fălcescu, Eugen Grivescu, profesoarele Gheorghe Ionela, Badea Lavinia şi Florica Rădulescu, precum şi voluntarii elevi din Asociaţia socio-culturală “Prahova Excelsior”, care la final s-au arătat obosiţi, dar mândri că au reuşit să aducă la bun sfârşit un festival tonic, creativ, tineresc, în care elevii au evoluat şi s-au regăsit pe deplin.

Claudiu Istrate,
Director executiv UER

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508