Miercuri, 15 mai 2013, ora 20:00, la ZonaD – studio Paradis Serial (Str. Iulia Haşdeu nr. 3, Bucureşti), va avea loc o seară de poezie şi dans. Invitaţi: Andra Rotaru şi Robert Tyree. În cadrul evenimentului Andra Rotaru va citi din volumul “Lemur”, Editura Cartea Românească (2012), iar coregraful Robert Tyree va susţine spectacolul de dans „Lemur”. Spectacolul de dans „Lemur” a fost itinerat în New York, Seattle, Portland, Berlin, Viena. Colaborarea celor doi a început în toamna anului 2011, în Portland, Oregon, în cadrul rezidenţei CEC ArtsLink.
„Lemurul dansează în ritmul anorganic al cuvântului rostit. Mişcarea sa materializează vocea şi, în felul acesta, ni se adresează prin articulaţia unui corp clar şi peren, dincolo de un registru simbolic.
Am încercat să reproduc prin dans poezia Andrei Rotaru. Dacă fundamentul colaborării noastre este reproducerea sunetului poetic prin coregrafie, atunci mă simt devotat sunetului. Dacă nu sunt complet transformat de acest sunet, atunci improvizez mânat de corpul devenit spectacol.” (Robert Tyree – coregraf, performer)
“Forţa imaginilor şi cruzimea lumii imaginate de poetă sunt garanţii de simţire autentică şi impun acest volum ca pe unul dintre cele mai bune apărute la noi în ultima perioadă. Andra Rotaru este o vizionară cu o scală a sensibilităţii de maximă fineţe, iar locul ei în primul rând al tinerilor poeţi de astăzi este, odată cu Lemur, indiscutabil.” (Luminiţa Corneanu)
“Titlul celui mai nou volum de versuri scris de Andra Rotaru, Lemur (Cartea romȃnească, Bucureşti, 2012), este, neîndoielnic, excelent ales. Vocabula mai mult decât sugestivă trage peste lumea poetică scenografiată în carte o cortină de semnificaţii mitologice greu de ignorat. La romani, lemurii (lemures) desemnau umbrele ori spiritele celor care, după o moarte violentă, erau condamnaţi să rătăcească, fie în căutarea fostelor cămine, fie în căutarea unei răzbunări sângeroase. Indiferent de natura lor, determinată de felul în care îşi găseau sfârşitul terestru şi comportamentul ulterior (lari erau spectrele considerate bune, protectoare, iar larvae cele rele, vindicative), lemurii erau celebraţi de supravieţuitori în cursul sărbătorii numite chiar lemuria. În întregul ei, cartea Andrei Rotaru nu este altceva decât o astfel de lemurie întunecată, în care se celebrează o entitate ambiguă, pe care un amestec de senzaţii şi sentimente dintre cele mai tari poate să o corporalizeze în varii moduri.” (Emanuela Ilie)
Mai multe informaţii la pagina web: http://roberttyree.net/work-2/lemur/
AgenţiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.