Vineri, 19 aprilie 2013, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, pianistul HORIA MIHAIL, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean. Concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului chinez JIN WANG. Câştigător a nouă competiţii europene de profil, ca „Prague Spring” (Cehia), „Malko” (Copenhaga, Danemarca), „Toscanini” (Parma, Italia), JIN WANG a colaborat cu peste 90 de orchestre, ca Orchestra Naţională de Radio Suedeză, Filarmonica din Helsinki, Orchestra Simfonică Radio – Berlin, Filarmonica Regală Liverpool ş.a. Programul serii va începe cu Simfonia nr. 35 în re major – Haffner semnată de MOZART, a cărei denumire este dată de o prolifică familie din Salzburg care a comandat marelui compozitor această lucrare, cu ocazia înnobilării unuia dintre membri săi. În forma pe care o cunoaştem astăzi, lucrarea a avut premiera în 1783 la celebrul Burgtheater din Viena, bucurându-se de mare succes la public.
În acelaşi oraş al muzicii, în 1808 la Theater an der Wien a avut loc premiera publică a celei de-a doua partituri, interpretate de Orchestra Naţională Radio alături de pianistul Horia Mihail: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în sol major semnat de Beethoven. Compozitorul însuşi a cântat la premieră partitura de pian, lucrare considerată de un critic al vremii în Allgemeine musikalische Zeitung ca cel mai admirabil şi complex concert al lui Beethoven. Seara se va încheia cu două compoziţii ale lui Richard Strauss: Metamorfoze – lucrare despre care se spune că deplânge distrugerea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial şi Don Juan, poemul muzical construit în jurul celebrului mit al cuceritorului personaj.
Distins muzician şi dirijor, Jin Wang a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei printre care se numără Leopold Hager, Vaclav Neumann, Peter Eötvös, Richard Österreicher, Zubin Mehta şi Leonard Bernstein.
Jin Wang a repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin.
A fost de asemenea invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janáček”, a dirijat la Opera Naţională din Finlanda şi Opera Comică din Berlin, precum şi la Orchestra Naţională Radio din România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg.
Pianistul Horia Mihail şi-a desăvârşit pregătirea muzicală la Universitatea din Illinois şi la cea din Boston, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».
Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor”, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, “Vioara lui George Enescu la sate” alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a. În anul 2013, Horia Mihail va continua proiectele turneelor naţionale iniţiate în ultimii ani.