În perioada 26-28 aprilie 2013, la Stockholm se desfăşoară cea de-a cincisprezecea ediţie a Festivalului internaţional de bandă desenată, având ca temă escapismul. Printre noutăţile acestei ediţii se numără colaborarea cu Institutul Cultural Român de la Stockholm şi focusul pe banda desenată din România, prin participarea creatorilor de comics şi filme de animaţie Veronica Solomon şi Matei Branea.
Sub tema generică Bandă desenată românească, Veronica Solomon şi Matei Branea vor discuta cu preşedintele Asociaţiei de bandă desenată din Suedia, Fredrik Strömberg, despre scena de BD din România. Cei doi creatori români îşi vor prezenta lucrările în imagini şi clipuri video, oferind publicului suedez ocazia de a face cunoştinţă cu câteva personaje de bandă desenată populare acum în România. Seminarul va avea loc duminică 28 aprilie, ora 14:30, la Studio 3, etajul 3, Kulturhuset (Palatul culturii din Stockholm) şi este cu intrare liberă. Programul este o colaborare între Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Festivalul internaţional de bandă desenată de la Stockholm.
Veronica Solomon este designer grafic şi lucrează atât cu ilustraţie, cât şi cu animaţie şi bandă desenată. Primul scurtmetraj de animaţie al Veronicăi Solomom, How to Deal with Nonsense (2010), a fost proiectat la mai multe festivaluri internaţionale de film, în timp ce benzile ei desenate au fost publicate în antologii internaţionale precumL’Europe se Dessine (Angouleme 2012) şi Graphic Novel Day (ILB Berlin 2012). De asemenea, a contribuit la antologia românească Cartea lui George. În prezent Veronica Solomon locuieşte la Berlin, unde studiază la facultatea de film HFF Konrad Wolf.
Matei Branea lucrează, de asemenea, cu ilustraţie, animaţie şi bandă desenată, fiind activ pe scena de BD încă din 1998. Branea locuiește şi lucrează la Bucureşti, iar din 2003 este unul dintre entuziaștii din spatele editurii Hardcomics, una dintre puţinele reviste independente de bandă desenată din România. Desenele lui au fost publicate în reviste precum Esquire, Vice, Re:Publik şi Playboy, dar şi în cotidiene şi antologii, precum Stirpburger din Slovenia,Internazionale şi Crack din Italia, sau Cartea lui George, menţionată mai sus. Din 2005 desenează seria OMULAN, despre personajul cu acelaşi nume, publicată şi într-un album apărut la Hardcomics.