La Editura Polirom a apărut volumul “Marele Gatsby”, în ediţie limitată, traducere din limba engleză şi note de George Volceanov. Al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după Ulise de James Joyce, aşa cum a fost declarat în anul 1999 de suplimentul literar al ziarului The Washington Post, Marele Gatsby a mai apărut la Polirom în patru ediţii (2002, 2007, 2011, 2013).Romanul a fost ecranizat de curând de Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Joel Edgerton în rolurile principale. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul va fi lansat în România în data de 17 mai.
Nick Carraway, un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York şi doritor de succes, împărtăşeşte povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere dar haotice, Gatz, mânat de mirajul iubirii faţă de Daisy Buchanan, îşi schimbă viaţa, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se împlineşte însă; rămâne povestea donquijotescă a Marelui Gatsby, desfăşurată odată cu un iluzoriu, nesfârşit American dream.
F. Scott Fitzgerald (1896-1940) s-a născut în St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de paradis; Polirom, 2005) în 1920, an în care s-a căsătorit cu Zelda Sayre, ea însăşi scriitoare. S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar şi de recunoaştere critică, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai „generaţiei pierdute“.
The Great Gatsby a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, Tender Is the Night (Blîndeţea nopţii; Polirom, 2001, 2009), a fost publicat în 1934.
Fitzgerald a mai scris The Beautiful and Damned (Cei frumoşi şi blestemaţi, 1922; Polirom, 2008) şi The Love of the Last Tycoon (Dragostea ultimului magnat, publicat postum, în 1941; Polirom, 2010). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (Povestiri din epoca jazzului, 1922), All the Sad Young Men (Toţi aceşti tineri trişti, 1926), Babylon Revisited and Other Stories (publicat în 1960 şi tradus în colecţia „Biblioteca Polirom“ cu titlul Un diamant cît Hotelul Ritz şi alte povestiri, 2006). La Editura Polirom a mai apărut volumul de povestiri Strania poveste a lui Benjamin Button şi alte întîmplări din epoca jazzului (2009), a cărui ecranizare a fost distinsă cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA şi a obţinut cinci nominalizări la Globul de Aur.