La Editura Humanitas, colecţia “Eseu”, a apărut volumul “Junimismul şi pasiunea moderaţiei” de Ioan Stanomir.
„Junimismul şi pasiunea moderaţiei propune cititorului de astăzi revizitarea unui moment intelectual esenţial pentru geneza modernităţii româneşti. Între 1864 şi 1918, Junimea a fost unul dintre grupurile cele mai influente, impunând nu doar un canon literar, ci şi o gramatică a înţelegerii societăţii. De aici, utilitatea unei priviri asupra imaginarului ideologic şi politic generat de această asociere de spirite. O asemenea examinare este cu atât mai necesară cu cât decenii de-a rândul proiectul politic junimist, ca parte a proiectului conservator românesc şi occidental, a fost supus unei logici procustiene şi reducţioniste a lecturii.
Junimismul şi pasiunea moderaţiei duce mai departe o încercare a autorului de a schiţa o genealogie şi un profil al gândirii conservatoare româneşti, de la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga. În această economie a dezvoltării direcţiei conservatoare, Junimea, prin P. P. Carp şi Titu Maiorescu, deţine o poziţie canonică. Ea este întruchiparea, în peisajul local intelectual, a unei linii pe care, preluând o sintagmă deja clasicizată, am denumit-o «liberal-conservatoare». În cadrul acestei familii de spirite, junimismul îşi află locul natural, valorizabil nu ca forţă a reacţiunii, ci ca etos al echilibrului şi al prudenţei.“ (Ioan STANOMIR)
IOAN STANOMIR este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. A studiat dreptul şi literele la aceeaşi univer sitate, unde a obţinut titlul de doctor în drept. Printre volumele publicate se numără A fi conservator. Antologie, comentarii şi bibliografie (coautor, alături de Laurenţiu Vlad), Ed. Meridiane, Bucureşti, 2002;Naşterea constituţiei. Limbaj şi drept în Principate până la 1866, Ed. Nemira, Bucureşti, 2004; Conştiinţa conservatoare. Preliminarii la un profil intelectual, Ed. Nemira, Bucureşti, 2004; O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu), Ed. Polirom, Iaşi, 2004;Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu), Ed. Polirom, vol. I – 2004, vol. II – 2005, vol III – 2008, Iaşi; Libertate, lege şi drept. O istorie a constituţionalismului românesc, Ed. Polirom, Iaşi, 2005; În jurul constituţiei. Practică politică şi arhitectură legală, Ed. Universităţii, Bucureşti, 2006; Spiritul conservator. De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga, Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2008; Despre sunete şi memorie. Fragmente de istoria ideilor, Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2009; Apărarea libertăţii (1938-1947), Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2010; Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici), Ed. Art, Bucureşti, 2011.