Vineri, 19 aprilie 2013, ora 17.00, la Librăria Bastilia (Pţa Romană nr. 5, Bucureşti), demisol, va avea loc lansarea romanului “În două lumi” de Viorica Răduţă, Editura Cartea Românească. Vor prezenta: Simona-Grazia Dima, Radu Aldulescu, Felix Nicolau. Fragmente din roman vor fi citite de Eliza Macadan.
“În două lumi”, un roman criptic, acid şi tandru totodată, este prima consecinţă a terorii instituite de domnia „ochiului de sticlă”. Romanul nu este doar povestea unui liceu contemporan sau cea a unei femei singure – prizonieră, zi după zi, a visului şi a lumii reale –, ci şi preambulul unui viitor crud, dezumanizant plasat sub lentila ubicuă a camerelor video. Supravegherea continuă anihilează personalitatea, modifică individul, alienându-l; propria imagine în mişcare, gesturile, vorbele devin instrumente perfide de identificare, clasificare, autodenunţ, reprimare.” (editorii)
„Viorica Răduţă, scriitoare cu o voinţă de creaţie neobişnuită, încearcă să treacă dincolo de limitele pe care le propun obişnuinţele creatorului ascultător. Vrea să fugă din formulele consacrate, deşi trăieşte constrângerea pe care o propune un proiect cultural: este un profesor de literatură, şi nu o amazoană a avangardei. Romanul În două lumi are în centrul lui o profesoară de literatură, o şcoală, o familie – o axă a literaturii tradiţionale care ne poate aminti, pe o pagină sau alta, de un model. Dar ieşirea din model, felul neobişnuit de asumare a modelului, „înghiţirea” lui de imaginarul care are alte legi, alte repere, alte căi ne amintesc şi de alte cărţi ale Vioricăi Răduţă. Şi de încercarea de a se situa altfel faţă de omul tradiţional, cel care îşi trăieşte capacitatea de a visa. De a-şi defini nu odiseea, ci oniriada.” (Cornel Ungureanu)
Viorica Răduţă a debutat în 1998 cu volumul de versuri Patimi după mine. Au urmat: Lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cînd amintirile, corpuri subtile (2007), Viaţa de apă de uscat (2008), Cam toţi murim (2010). A publicat romanele: Înainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), În exod (2008), Mamamea moarte (2008); volumele de eseuri: Graalul fără Graal (2002), Interpolări şi interpolări (2007). Colaborări cu poezie, proză, cronici la revistele Acolada, Ateneu, Argeş, Familia, Luceafărul, Prosaeculum, Spaţii Culturale, Viaţa Românească etc. Este membră a USR, filiala Bucureşti.