spot_img

„Te iubesc numai atunci când dormi” de Paul Daian, lansat la Tramvaiul 26

Sâmbătă, 16 martie 2013, ora 19.00, la Tramvaiul 26 (strada Cercului nr 6, Bucureşti), va avea loc o întâlnire cu Paul Daian, moderată de Răzvan Ţupa şi Nicolae Tzone. Invitaţi: Octavian Soviany şi Mihail Gălăţanu. Cu această ocazie va fi lansat volumul „Te iubesc numai atunci când dormi”, Editura Vinea, 2012.

“Paul Daian revine în actualitate, după o absenţă îndelungată, cu volumul Te iubesc numai atunci când dormi. Şi-a atârnat la pălăria numelui, ca să ne arate că a rămas, pe mai departe, revoluţionar şi imprevizibil, şi adaosul Said. Să-i fie de bine! Şi cum s-a întâmplat să-i fiu eu naşul şi cum primăvara dă colţ verde deja, să facă bine să pună pe masă încăpătoare daruri alese. Textele de acum sunt un posibil drum al desăvârşirii pe care îl străbate sexul bărbatului după ce războiul cu aleasa inimii va fi fost câştigat.
Mă aştepţi în patul tău tropical / citind o carte fără text, scrie poetul. Şi vine către iubita lui cu textul care zgârie viaţa în sens bogzian, autorul primului jurnal de sex din literature română. Confesiunea lui este directă, naturală, nefiind de ascultat de cei care sting lumina când se strecoară în aşternut lângă femeile lor mute şi oarbe. Redau, la întâmplare, câteva fragmente, pentru a se vedea ce şi cum: Să treci cu sexul dintr-un mileniu în altul / poate fi o încercare adevarată / de câte ori intri în camera mea / lumina se stinge absolut singură. Sau, mai pregnant încă: vreau să fiu cel care mătură / străzile pe care te plimbi tu / în fiecare seară / şi să dau la o parte / întunericul din faţa ta / doar sexul să îţi rămână în umbră / ca botul umed al unui animal de pradă / cu prada în dinţi.
Am putea spune că triumfă carnalul în asemenea versuri, cu specificaţia însă că puterea bărbatului se însoţeşte de tandreţe ca de o umbră îmbietoare. Poetul ne propune, în fapt, al doilea jurnal de sex din literatura noastră. E mult, e puţin? Citiţi şi veţi afla.” – Nicolae Tzone

“Rămîne dorinţa de lapidaritate, care transformă poemele lui Paul Daian în nişte sonde înfipte în adîncul spiritului, de unde vor să tragă afară cît mai mult, pe o gură însă de ieşire foarte exiguă.” – Nicolae Manolescu

Sergiu Filip (acesta este numele real al scriitorului Paul Daian) s-a născut la 4 august 1954, la Crişcior, Jud. Hunedoara, ca fiu al lui Vasile (tâmplar; se va prăpădi în 1987, în urma unui infarct) şi al Martei (contabilă). Familia se mută în Bucureşti în 1962. Absolvă Liceul “Dimitrie Cantemir” în 1974 (a repetat clasa a XI-a, din pricina unei tentative de sinucidere). Nereuşind să intre la Facultatea de Psihologie (concurenţa era an de an acerbă), practică zeci de meserii (strungar, lăcătuş mecanic, electrician, electro- stivuitor, sudor, bijutier, măturător de stradă, vidanjor, mânuitor de cadavre, brancardier, ajutor de gestionar, gestionar, administrator de bloc, paznic, oţetar, vitrinier decorator, om de serviciu, dispecer, corector, tipograf ş.a.), fiind angajat în nenumărate locuri de muncă (IMGB, Electroaparataj, Frigotehnica, Depozitul de Alimente Indigene, Depozitul de sticle şi borcane, Institutul Oncologic, Institutul Mina Minovici, Fabrica de oţet, Administraţia Domeniului Public a sectorului VI, Depozitul Centralei Cărţii, Monitorul Oficial etc.). În 1973 se căsătoreşte cu Nica Eugenia, iar la 2 februarie 1975 i se naşte fiul, Filip Sergiu jr. Se desparte de aceasta în 1978, căsătorindu-se, în 1982, cu Angela Marinescu. În acelaşi an, la 27 aprilie, protestează împotriva faptului că nu poate debuta editorial: şi-a înfăşurat un lanţ în jurul gâtului, legându-se de gardul Uniunii Scriitorilor. Fiind considerat “nebun”, este condamnat la numai trei luni de închisoare. Face greva foamei, slăbind de la 80 de kg la 48. În 1984 este judecat pentru “subminarea orânduirii socialiste” şi condamnat la un an şi şase luni de închisoare. Decizia este anulată de Curtea Supremă. În 1986 a încercat să se lege cu lanţul de gardul Palatului Regal; ridicat de Miliţie, a fost închis trei luni la Spitalul nr. 9. A făcut apoi 40 de zile greva foamei la domiciliu. În iarna aceluiaşi an a vrut să-şi dea foc în faţa Ateneului Român, dar nu a reuşit să aprindă benzina adusă cu el. În 1987, cu prilejul vizitei lui Gorbaciov la Bucureşti, a fost ridicat şi dus la Cula (Popeşti-Leordeni), unde i s-a spălat creierul. După 1989, este angajat la Ed. Cartea Românească, muncitor necalificat, de aici pensionându-se pe caz de boală, în 1997. Primeşte o pensie de circa 30 de dolari pe lună. În 1991 divorţează de Angela Marinescu. Se recăsătoreşte cu ea în 1993, divorţând iarăşi în 1996. Ar mai fi de adăugat că între 1971 şi până în prezent a avut 14 tentative de sinucidere. Din 1990, la propunerea lui Nicolae Manolescu, cel care i-a prefaţat elogios volumul de debut, din 1987, Poeme sororale, a fost ales membru al Uniunii Scriitorilor. Continuă, şi în prezent, tratamentul psihiatric. Iubeşte muzica de jazz şi blues-ul. De asemenea, muzica electronică a lui Klaus Schultze. Dintre scriitori, îi preferă pe prozatorii Joyce, Kafka, Musil şi pe poeţii Hölderlin, Trakl şi Celan.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508