Joi, 21 martie 2013, la Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu), a avut loc un recital extraordinar pe tema “Romantismul, o constantă în muzica vocală maghiară”. Organizatori: Fundaţia ACCUMM în colaborare cu Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare, din București. Recitalul se integrează stagiunii muzicale “Iosif Sava” 2012-2013 a Fundației ACCUMM.
Sopranele Borsos Edith și Anda Pop, acompaniate de pianista Verona Maier, au interpretat lucrări din creaţia compozitorilor maghiari Kodály Zoltán (1882-1967), Dohnányi Ernő (1877-1960), Liszt Ferenc (1811-1886), Gárdonyi Zoltán (1906-1986), Orbán György (1947, Târgu Mureș), Erkel Ferenc (1810-1893), Kálmán Imre (1882-1953) și Lehár Ferenc (1870-1948).
Deși numai doi dintre compozitorii prezenți prin operele lor la serata muzicală aparţin propriu-zis romantismului – Liszt Ferenc şi contemporanul său Erkel Ferenc – romanțiosul nu a lipsit din registrul liric al celorlalte piese interpretate.
Soprana Borsos Edith este solistă a Operei Naţionale Bucureşti şi colaborează cu instituţii de prestigiu ca Opera Maghiară din Cluj Napoca, Opera din Budapesta, Teatrul Csokonay din Debrecen.
Soprana Anda Pop este solistă a Operei Braşov şi colaborează cu Opera Naţională Bucureşti, Orchestra Naţională de Cameră din capitală, Orchestra Naţională Radio, Opera din Budapesta, cu filarmonici din ţară şi străinătate.
Pianista Verona Maier este conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, catedra: Muzică de Cameră. A desfăşurat o bogată activitate concertistică în România, Italia, Elveţia, Franţa, Grecia, Ungaria, Germania, Slovacia, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia, Cehia.
Fundația ACCUMM (Atelierul de Cultură și Civilizație Universală MM) și-a propus, încă de la înființare, transformarea periodică a Muzeului Municipiului Bucureşti într-un spațiu alternativ de spectacole, într-un model de comunicare pentru mediile artistice ale capitalei. Stagiunea de concerte și spectacole a Fundaţiei este un proiect ce dorește să semnaleze, prin intermediul artiştilor invitaţi, cele mai noi tendinţe în arta interpretativă muzicală şi teatrală românească, în literatură şi film.
Prin evenimentele organizate, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare, din București, este o prezență binecunoscută și apreciată în peisajul cultural bucureștean. Profesionalismul – iată o constantă în activitatea colectivului acestui centru în care se vorbește o singură limbă: a culturii.
Muzeul Municipiului București a găzduit joi seară un recital cu adevărat extraordinar într-o atmosferă caldă, magică. Li se cuvin felicitări organizatorilor și aplauze artistelor. Tuturor le spunem la scenă deschisă: bravo!
Cristina Poterășoiu