Miercuri, 6 martie 2013, Editura Polirom organizează la Iaşi două evenimente dedicate traducerii în premieră în limba română a romanului “Nadja” de André Breton, una dintre cele mai importante şi mai reprezentative cărţi pentru curentul suprarealist. “Nadja” a apărut de curând în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză, postfaţă, note şi îngrijire de ediţie de Bogdan Ghiu, şi este considerat unul dintre cele mai importante evenimente editoriale cu care a debutat anul 2013.
Începând cu ora 10.00, traducătorul romanului va avea o întâlnire-dezbatere cu elevii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”. Evenimentul va avea loc în sala Millo a colegiului şi va fi moderat de profesorul Emil Munteanu.
În aceeaşi zi, la ora 12.00, în Sala „Al. Dima” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Bogdan Ghiu va dialoga cu studenţii Facultăţii de Litere, eveniment la care vor mai participa Emanuela Ilie şi Doris Mironescu.
“Nadja” nu e doar povestea unui tânăr care vede pe o stradă din Paris o femeie şi se îndrăgosteşte de ea. Începe prin a fi o astfel de poveste, simplă şi surprinzătoare, dar se transformă în istoria, pluri-stratificată şi mereu sub semnul hazardului, a unei stări mentale, un état d’esprit ce va deveni semnul definitoriu al curentului suprarealist.
André Breton s-a născut la Tinchebray, în 1896. Debutează la o vârstă fragedă, cu poeme, apoi se dedică studiului medicinei şi psihiatriei. În 1916 se alătură curentului dadaist, în ciuda obiecţiilor pe care le şi pune în pagină. Eseist, editor şi critic, este unul dintre fondatorii suprarealismului, iar manifestele sale conţin principalele linii ale curentului. Moare la Paris în 1966.
Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, urbanologie) şi traducător (French Theory şi literatură franceză). A tradus peste 50 de lucrări din filosofia franceză contemporană (Bataille, Foucault, Deleuze, Derrida, Bourdieu, Baudrillard etc.) şi din literatura franceză (Sade, Baudelaire, Artaud, Duras etc.). Cele mai recente eseuri publicate: Telepitecapitalism. Evul Media 2005-2009 (Idea, 2009), Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire. Cod de bare pentru viitorul monstruos al artei (Cartea Românească, 2008) şi Contracriza (Cartea Românească, 2011).
Felicitări, Nadja este o operă importanta, care merită să fie împărtăşită culturii române!