Joi, 7 martie 2013, ora 18:00, în Amfiteatrul Bălcescu al Facultăţii de Litere din Bucureşti, va avea loc o nouă conferinţă în seria de conferinţe Valorile noastre, pentru a marca anul aniversar Facultatea de Litere din Bucureşti – 2013 – 150 de ani de la înfiinţare. După două ediţii, prima petrecută în compania scriitorului Mircea Cărtărescu, iar a doua alături de criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu, invitatul celei de a treia ediţii este scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Gabriela Adameșteanu. Aceasta va dialoga cu profesorul universitar Eugen Negrici, moderatorul discuţiei. Evenimentul este organizat de Centrul Studenţesc de Comunicare al Facultăţii de Litere.
“Sunt revelate pentru noi modelele şi cărţile fundamentale care au influenţat-o pe invitata noastră, împlinirile şi momentele de cotitură care i-au marcat viaţa profesională, proiectele care s-au încheiat cu succes, precum şi cele care au rămas doar o schiţă, dar care ar putea fi reluate într-o nouă formă. Înainte de a pleca în turneul ce o va duce la târgurile de carte europene din această primăvară, Gabriela Adameşteanu poposeşte în Facultatea de Litere pentru întâlnirea cu noi şi pentru o discuţie amplă, de aproape două ore, despre literatură şi despre profesia de scriitor, căreia i s-a dedicat întru totul.
Conferinţele Valorile noastre propun audienţei un schimb de idei desfăşurat în spiritul umanioarelor, o dezbatere de înaltă ținută, elegantă şi cuprinzătoare. Invitaţii noştri sunt cei mai cunoscuţi oameni de cultură români din ţară şi din străinătate. Ne îndreptăm privirea, datorită lor, către „ieri”, dar şi către „ce va urma”. Luăm parte la un dialog care ne revelă portrete de altădată, fine analize culturale, modelele care i-au ghidat în viaţa lor profesională. Conferinţele ne oferă astfel ocazia construirii unei viziuni comune asupra valorilor culturale și bucuria de fi petrecut timpul alături de personalităţi, dar şi de colegi şi prieteni care iubesc la rândul lor lumea Literelor.
Publicul este format atât din reprezentanţi ai corpului profesoral universitar şi liceal, cât şi din masteranzi, doctoranzi şi tineri cercetători, atât din elevi, cât şi din oameni interesaţi în general de cultură.
Centrul Studenţesc de Comunicare a fost înfiinţat în cadrul Facultăţii de Litere în luna octombrie 2012. Scopul constituirii acestuia a fost acela de a crea şi de a menţine un mediu propice dezvoltării profesionale a studenţilor, un mediu al dialogului constant şi valoros, pentru a forma o adevărată comunitate de spirit. Totodată, el răspunde unor nevoi de redefinire instituţională, de regăsire a grupurilor elective din mediul universitar românesc, iar pentru studenţi, de întâlnire a modelelor lor culturale.” (organizatorii)