“Săptămâna altfel” este un proiect inițiat în 2011 de Ministerul Educației și care își propune implicarea elevilor și profesorilor în activități non-formale. “Educaţia sub semnul interogaţiei” este tema aleasă de Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad pentru derularea ediției din acest an a proiectului. Pentru cinci zile, între 1 și 5 aprilie, elevii și cadrele didactice se vor bucura de prezența profesorului francez Jean-Pierre Lepri, cunoscut expert internaţional în problemele educaţiei. Invitația a fost lansată de Centrul de Aplicaţii Transdisciplinare în Educaţie de la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” (CATEMN), Centru pe care îl conduce profesoara Mirela Mureșan.
Profesorul Lepri – membru fondator al CIRET (Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires, al cărui Președinte este academicianul român Basarab Nicolescu), expert-consultant pentru UNESCO şi pentru diverse guverne, în Africa, America, Asia, Oceania şi Europa de Nord – conduce organizația Cercul de Reflecţie pentru o Educaţie Autentică, (CREA, www. education-authentique.org).
Conceptul “educație autentică” este înțeles, la CREA, în sensul unei educații integrale (a celor patru fațete ale ființei umane: psihicul, mentalul, emoționalul și corpul fizic), integrate (cele patru fațete sunt integrate vieții, în ansamblul ei universal) și integre (educație prin învățare directă, orientată spre ceea ce este și nu spre ceea ce ar trebui să fie).
„O (auto)educație autentică nu este nici o anti-, nici o contra- și nici o non-educație; este o educație pentru a învăța într-un mod cât mai natural posibil“, spune profesorul Jean-Pierre Lepri. La Arad, va coordona câteva ateliere, destinate elevilor de liceu de la Colegiul “Moise Nicoară”, şi un curs de formare destinat profesorilor de toate specialităţile din învăţământul preuniversitar. Toate acestea pe tema: “Educaţia sub semnul interogaţiei”.
Marţi 2 aprilie, ora 10:30, va avea loc la Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol, sala Concordia, lansarea celei mai recente cărţi a profesorului Jean-Pierre Lepri, intitulată “La fin de l’éducation ?” (Édition l’Instant Présent, 2012). Cartea oferă chei pentru a înțelege mai bine efectele colaterale ale educației asupra fiecăruia dintre noi. Lansarea va fi urmată de o dezbatere asupra educaţiei contemporane.
„Să înveți este natural. Să înveți înseamnă să trăiești și să trăiești înseamnă să înveți. Organizarea învățarii sub forma educației formatoare înseamnă introducerea unor distorsiuni care pot cauza, fără a fi conștient de asta, mai mult rău decât bine: structurare, fragmentare, încadrare, ghidare, sistematizare, abstractizare… Se poate atunci întâmpla ca inconvenientele să acopere avantajele, fără ca acest fenomen să fie în mod necesar vizibil, intenționat, conștient“ ne avertizează profesorul Lepri.
„Prezenţa în Arad, la Colegiul Naţional «Moise Nicoară», a acestui remarcabil specialist internaţional în problemele educaţiei constituie un semn al recunoaşterii şi preţuirii de care se bucură contribuţia şi implicarea profesorilor şi elevilor de la «Moise Nicoară» în marea dezbatere contemporană asupra viitorului educaţiei“, a spus profesoara Mirela Mureşan, coordonatoarea CATEMN.
Cristina Poterășoiu
Filmul de prezentare a cărții “La fin de l’éducation?”:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HsEZk-B1ppI