Vineri, 1 martie 2013, ora 18.00, în Sala Senatului (Universitatea Româno-Americană, Bucureşti), va avea loc o întâlnire a publicului cu Adelin Petrişor. Acesta va lansa albumul de fotografie “Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară”, Editura Polirom. Prezintă: Prof. Young Sun Ha, Departamentul de Studii Asiatice. Amfitrion: Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane. Fotografiile cuprinse în album au obţinut premiul „Editorial Non-pro”, International Photography Awards şi au fost nominalizate la „Discovery Of The Year”, Lucie Awards 2012.
Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord.
Cu o prefaţă semnată de Cătălin Tolontan, “Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară” reprezintă în egală măsură un avertisment privind riscul de a repeta greşelile istoriei, aşa cum mărturiseşte Adelin Petrişor chiar în deschiderea volumului: „Contactul cu ţara lui Kim a fost, aşa cum mă şi aşteptam, dur. Am întâlnit imagini familiare: cozi la magazine, străzi uriaşe aproape pustii, clădiri faraonice. La fiecare colţ de stradă, din difuzoare se auzeau discursuri mobilizatoare, iar bannerele uriaşe conţineau doar sloganuri ale propagandei partidului unic… Imaginile orwelliene mi-au dat fiori şi m-au făcut să mă gândesc că aşa ar fi arătat România dacă nu ar fi existat decembrie 1989”.
„Adelin duce aceeaşi luptă pentru imaginaţie, trăgând cadre şi descoperind poveşti (…) În fond, asta reprezintă acest album de fotografie din Coreea de Nord.” (Cătălin Tolontan)
Adelin Petrişor este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România. A lucrat la Tele 7abc, TVR, Antena 1 şi Realitatea TV, iar în prezent este corespondent special al televiziunii publice. A intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Benjamin Netanyahu sau ayatollahul Mohammed Fadlallah. În anul 2007 a publicat un album de fotografie intitulat Corespondent de război. A primit Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic în 2009. De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut Războaiele mele (2010). Mai multe detalii, pe site-ul:http://www.adelin-petrisor.ro/
Dacă Tolontan a prins esenţa acelui Adelin Petrişor pe care îl vedem rar, dar cu atât mai preţioase sunt apariţiile lui, atunci „e bine, e foare bine!” Nu am avut sau n-am cunoscut eu un mai bun reporter de război, de transmisionist din tranşeele jumătate la vedere, un cunoscător cu spiritul cizelat de observare, citit, simţire, sinteză şi sacrificiu. Îmi amintesc cu cea mai mare admiraţie de reportajele transmise de acesta după îmbolnăvirea lui de Hepatita virală – C virus -, când numai printr-um miracol a rezistat solicitările muncii, pasiunii lui. Cât bine ar aduce acestui neam mai mulţi reporteri de acest gen, cât adevăr am putea conştientiza însuşindu-ne adevărul lui! Bravo, Adelin Petrişor, bravo Cătălin Tolontan! Noi cei în vârstă, fi-ne iertat, vă aşezăm în faţă, ne punem sub pavăza voastră, având toate speranţele că veţi reuşi descoperirea filonului, mersul lumii…