spot_img

Denisa Mirena Pișcu, ”Sunt încă tânără”

Marți, 5 februarie 2013, în mansarda Librăriei Bastilia din București, a avut loc lansarea celui mai recent volum semnat Denisa Pișcu, ”Sunt încă tânără”, editura Tracus Arte, 2012. Evenimentul a avut loc între prieteni, iubitori ai poeziei tinerei autoare, despre ea și recentul său volum vorbind scriitorii Claudiu Komartin, Felix Nicolau și Cosmin Perța.


Cosmin Perţa: „Sunt încă tânără e o carte pe care Denisa ne-a dat-o spre publicare la Tracus Arte şi îi mulţumesc pentru asta, pentru că este o carte foarte bună, o carte care, zic eu, nu are cum să nu îţi placă. În primul rând pentru că seamănă foarte tare cu autorul ei. Când te uiţi la Denisa eşti pur şi simplu cucerit de simplitatea şi candoarea cu care te priveşte. Denisa scrie în acest volum mai mult o poezie de notaţie dar nu minimalistă, pentru că atinge teme grele, profunde. Avem două părţi, două cicluri de poeme. Prima parte este cea luminoasă, o poezie a naşterii, a însărcinării, o poezie care conştientizează frumuseţea vieţii care stă să se nască din tine, apoi conştientizarea propriei vieţi (sunt încă tânără) şi conştientizarea din afară, a lumii care poate să fie bună.

O altă trăsătură este o doză foarte fină, oricum tot discursul este unul de fineţe, de erotism devisceralizat, un erotism nu de suprafaţă, dar care nu are nimic carnal în el, care are rolul doar de a seduce.

În cealaltă parte avem un ciclu traumatizant, care se apropie mai mult de memento mori decât de carpe diem. Simplitate, nu stilistică, ci de transmitere a mesajului, de directeţe a mesajului. O poezie foarte naturală, ca şi Denisa, care atinge foarte repede şi foarte profund chiar şi cititorul avizat, dar poate fi citită de orice fel de cititor.

Cred foarte tare în cartea asta şi în viitorul poeziei Denisei şi mă bucur foarte mult că a reuşit să sintetizeze tema aceasta a naşterii. E o temă pe care cei de generaţia noastră au încercat să o atingă. Nu e deloc uşor.”

Claudiu Komartin: ”Denisa reuşeşte, printr-o expresie aproape mereu limitată, cât mai minimală, să spunem, un surplus de text spre cititor. Dacă e să găsesc un model sau un reprer precis, dar este imprecis, în ce s-a făcut mai înainte, şi nu vreau să mă refer la poezia optzecistă, e acel ultim Bacovia, care a părut un poet obosit, care scotea poezie cu ultimele puterii. A fost nevoie să treacă 30 de ani pentru ca importanţi critici să reevalueze şi să scoată cât mai mult din poezia sa. Denisa, cumva, vine dintr-o zonă din asta care nu dă impresia, care nu vrea să facă poezie. Unul din motivele pentru care îmi plac aceste mici tablouaşe este şi faptul că mi-a adus aminte de unele din prozele lui Blecher. Nu de poezia lui, care vine dintr-o zonă transparentă. Un citat din Blecher care mie mi-a plăcut foarte mult şi care cred că se potriveşte spune aşa: Paralel cu viaţa mea elementară şi simplă, se desfăşurau în mine alte intimităţi – calde, iubite şi secrete, ca o grozavă şi fantastică lepră interioară. Cu această lepră interioară cred că se ocupă şi Denisa, cu aceste momente, cu aceste intimităţi senzuale, calde, tainice.”

Felix Nicolau: ”Eu am apucat să scriu despre ambele volume anterioare ale Denisei şi când mi-a dat volumul acesta la lectură pe internet, mi s-a părut că nu este aceeaşi, că nu mai este chiar acelaşi stil în care o cunoşteam. Văzându-le pe hârtie mi-am dat seama cât de fraier sunt şi cât de bune sunt poemele. Denisa, înainte să scoată un volum, se străduieşte foarte mult să intră în categorii, dar nu ca un boxer, ci ca o culturistă. Elimină apa din poeme şi reţine esenţialul. În plus, este o poezie despre lucruri grave, chiar dacă dialogul este aşa firesc. Este o poezie despre sarcină dar şi o poezie despre moarte. Şi este o poezie despre miracol. Miracolul fiecăruia. Pe copertă pot fi doi lilieci, dar pot fi şi doi sâni – miracolul unei femei însărcinate. Este o poezie despre miracol. Dar este şi o poezie despre moarte. Şi e normal să le combini. Cum apare viaţa şi cum se scurge viaţa, cum dispare.

Cred că Denisa va reconfirma mereu că este o poetă de mare impact, de mare subtilitate şi fără nimic nenatural.”

Denisa Mirena Pișcu s-a arătat copleşită de vorbele invitaților săi și, înainte de aciti câteva poeme din volumul lansat, a declarat: ”Ce mă surprinde legat de ce au spus invitații mei este faptul că, de fapt, în carte nu sunt foarte multe poeme despre sarcină. Probabil că am reuşit să surprind bine această stare, pentru că toţi au vorbit despre asta.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508