spot_img

Cristiana Maria Purdescu lansează ”Risipa de a fi”

Joi, 21 februarie 2013, de la ora 17.00, în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române (Bd. Dacia, nr. 12, București), va avea loc lansarea volumului bilingv de versuri ”Risipa de a fi” de Cristiana Maria Purdescu, editura Tracus Arte, 2013. Invitaţi: Marina Roman, Mariana Ionescu, Dan Mircea Cipariu, Traian T. Coşovei. Lectură: Eusebiu Ştefănescu. Amfitrion: Ioan Cristescu.

”Versurile din prezentul volum, ”Risipa de a fi”, Editura Tracus Arte, sunt o dioramă a frigului existențial pe care poeta Cristiana Maria Purdescu o însuflețește folosind meșteșugite jocuri de lumini ale cuvântului, înduplecând iarna cu o metaforă grea, uneori tragică, alteori blândă, dar mereu îngrijorată pentru ființa umană care își caută un loc pe planeta ”suflet”.

Autoarea a evoluat – poetic vorbind – de la o rostire cu accentuate note romantic-reflexive spre o lirică ce caută răspunsuri întrebărilor existențiale. Desigur, doamna Cristiana Maria Purdescu nu vrea să afle numaidecât adevărul despre viață și ființă, despre determinarea lor cerească sau pământească, ci face diferența dintre viață și supliciul (textual) al (supra)viețuirii într-o pădure de simboluri. (…)” Traian T Coșovei

”Senzația că, pentru o vreme, atâta cât vrei să petreci cu poezia Cristianei Maria Purdescu, trăiești într-un iglu. Aceasta a fost pentru mine, citind și recitind volumul ”Risipa de a fi”, cea mai puternică. Pentru că – așa îmi imaginez – orice s-ar întâmpla între pereții de zăpadă, casa rămâne curată, frigul e frig doar pentru cei din afară, singurătatea e doar o altfel de soluție pentru iubirea cea mare, unica. Între pereții igluului, micile obiecte ale nefericirii, la fel ca și micile sau marile obiecte casnice, sunt acoperite de gheață – învață să le folosești așa! – sau devin translucide. (…)” Marina Roman


Cristiana Maria Purdescu s-a născut la 21 februarie 1964, în comuna Negreni din județul Teleorman.

În anul 1995 a absolvit Facultatea de Biologie – Universitatea București. În anul 1996 termină, ca șef de promoție, cursurile de zi ale Școlii Postliceale – Grup Școlar de Industrie Ușoară ”Nichita Stănescu” din București, în specializarea ”Proiectarea îmbrăcămintei, design vestimentar și creator de modele”; în perioada 1986-1993 colaborează cu Uniunea Artiștilor Plastici în calitate de creator de modele; face expoziții în Galeriile de Artă ale Fondului Plastic din zona Olteniei, activitate pe care o continuă și în prezent; în anul 2005 absolvă ca șef de promoție Facultatea de Arte Decorative și Design, specialitatea Arte Textile-Modă-Universitatea Națională de Arte, București, iar în martie 2009 a obținut titlul de master în științe economice, cu o lucrare de dizertație cu tema: ”Investițiile străine directe și impactul lor asupra economiilor în tranziție”. Cristiana Maria Purdescu are doctoratul în Arte plastice și decorative la Universitatea Națională de Arte din București, cu o teză cu tema ”Accesoriile veșmântului feminin-artă și necesitate”.

Activitate literară:

Poezii, Editura Eminescu, București, 2000;

Vânătoarea de umbre, Editura Eminescu, București

Amor & Psyche – variante cristiana (varianta creștină), Editura Eminescu, București, 2001 (versiune italiana de Geo Vasile);

Viața, un ecou, Editura Eminescu, București, 2002;

Respir amurgul / Respiro il crepuscolo – ediție bilingvă româno-italiană, Editura Libra, București, 2003 (versiune italiană de George și Adriana Lăzărescu);

Singurătatea îngăduită / Solitude permise – ediție bilingvă română-franceză, Editura Cartea Românească, București, 2003 – ediție bilingvă româno-franceză, Editura Cartea Românescă, București, 2003 (versiune franceză de Adina și Vlad-Alexandru Vasilescu);

Sfințirea unei lacrimi / The sacrament of a tear – ediție bilingvă româno-engleză, Editura Cartea Românească, București, 2004 (versiune engleză de Mădălin Teodor Roșioru).

Mai tânără cu un cuvânt / Piu giovane d`una parola – ediție bilingvă româno-italiană, Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2006 (versiune italiană de Geo Vasile).

Adâncind misterul – Deepeing the mystery – ediție bilingvă româno-engleză, Editura SemnE, București, 2010 (versiune engleză de Leah Fritz, Alina Olimpia Miron și Graham Mummery).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508