De curând, la CorectBooks a apărut volumul “Secretul lui Brâncuşi” de Ştefan Sgandăr. „Cunoscut în principal pentru poezia sa modernistă, în Cartea de aur vei descoperi un Macedonski pentru care proza reprezintă un bun prilej prin care îşi poate releva surprinzătoarea viziune şi prospeţime stilistică. Profund opus tradiţionalismului, Macedonski realizează mici bijuterii în proză cu accente bizare, uneori suprarealiste, avant la lettre. Cartea de aur te va suprinde şi prin oferirea unuia dintre primele texte romaneşti aparţinând genului S.F.” (editorii)
Prin „Secretul lui Brâncuși”, prezentată în premieră de CorectBooks, autorul Ștefan Sgandăr încearcă să lămurească esența operelor lui Brâncuși, și anume, ce reprezintă de fapt, ca formă simbolică, monumentele înșiruite pe același ax: Biserica Sf.Apostoli, Coloana infinitului, Masa tăcerii și Poarta sărutului.
Dacă Brâncuși a vrut să dea ansamblului său și o altă seminificație, gândindu-l ca un tot unitar, faptul în sine dovedește încă o dată că geniul său a depășit cu mult granite timpului, lăsând veacurilor ce aveau să vină nu doar un semn al trecerii sale prin lume, ci și energia unor simboluri de-o măreție
fără seamăn.
Demersul lucrării „Secretul lui Brâncuși”, nu este de a repeta ceea ce s-a spus, ci de a reanaliza pe cât posibil, factorii care l-au determinat pe artist să lase învăluite în umbra misterului mai toate creațiile sale.Iar prin cuvintele „nu știți ce vă las eu vouă aici…”, nu putem să nu ne întrebăm dacă știm cu adevărat ce a vrut să exprime Brâncuși prin monumentele de la Târgu Jiu, și mai ales, dacă în final, le-a gândit ca un tot unitar, sau atât așezarea cât și semnificația fiecăruia este rodul întâmplării. (editorii)