În curând, la Editura Cartea Românească, colecţia “Jurnale şi memorii”, va apărea volumul “Memorii în bocanci” de Călin Hentea. „Memorii în bocanci” este o relatare pasionantă şi dezinhibată despre intimităţile organismului militar românesc, mai puţin accesibile şi cunoscute publicului larg.
Volumul este o premieră în literatura memorialistică românească postdecembristă. Acest volum conţine primele confesiuni provenite direct din interiorul organismului militar de după 1990. În timpul carierei sale militare, Călin Hentea nu a fost nici general şi nici nu a ocupat vreo funcţie importantă. A fost însă jurnalist militar de televiziune şi presă scrisă, dar şi ofiţer specialist în operaţii psihologice. Din această perspectivă, a întâlnit oameni importanţi din armata română şi din străinătate, a trăit în mijlocul unor evenimente militare semnificative din ultimele două decenii şi a cunoscut îndeaproape unele mecanisme de funcţionare ale armatei române sau ale NATO.
Despre toate câte le-a vazut şi le-a simţit între 1986 şi 2008, Călin Hentea, un ofiţer cunoscut până acum ca autor al unor articole şi cărţi despre propagandă, depune mărturie cu detaşare şi onestitate, uneori cu umor, alteori cu duritate, fără să se menajeze nici pe sine, nici pe alţii, refuzând asumat discursul triumfalist, retorica patriotardă, clişeul corect.
Daca eram eu Nicolae Manolescu, incercam si cu Paul Goma!
Mda, feteasca regala, scuze, dorm in bocanci!