spot_img

“Fluxul cultural între România și Franța e încă unul privilegiat”

Lettre du BIEF (Bureau International de l`Edition Française) – publicaţie care va fi editată cu ocazia Salonului de Carte de la Paris (22-25 martie 2013) – a realizat un interviu cu scriitorul Dan Mircea Cipariu (publisher AgentiadeCarte.ro, preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, preşedintele OPERA SCRISĂ. RO – societate de gestiune a drepturilor de autor, preşedintele ASB – secţia Poezie) despre realităţile lumii editoriale autohtone şi nu numai. Felicia Popescu (Bureau International de l’Edition Française) dialoghează cu Dan Mircea Cipariu despre vârfurile industriei editoriale din România şi scăderile sale, despre tendinţele predominante în producţia editorială, dificultăţile industriei de carte, piraterie, legăturile culturale dintre Franţa şi România ş.a.m.d. Redăm integral interviul:

Cum puteţi descrie activitatea editorială din România pentru anul 2013? Care sunt principalele axe de dezvoltare în acest sector?

Pentru a vorbi despre viitor, ar trebui să înţelegem câte ceva despre trecutul foarte apropiat şi despre prezentul pieţei editoriale din România. După 2008, anul de vârf al pieţei editoriale în România (o valoare estimată, în 2008, la 60 milioane de euro), efectele crizei au dus la diminuarea dramatică a vânzărilor de carte, în 2012, cu aproape 45%. Acest fapt a condus la reducerea bugetelor pentru copyright, promovare, marketing şi distribuţie. Câteva reţele mari de distribuţie au intrat în insolvenţă, iar resursele umane ale editurilor au fost reduse drastic până la cote de avarie. 2013 va fi anul profilurilor editoriale de nişă şi al pariului pe suporturile electronice (audiobook sau carte electronică). Mulţi editori se vor orienta, din cauza costurilor pentru drepturile de autor mai ieftine, spre autorii autohtoni, în special editurile mici şi medii, iar marile edituri vor fi de două ori mai atente la titlurile comerciale (best-sellers) pe care să le importe. Cartea info-educaţională va fi segmentul cel mai de interes pentru că are încă o piaţă de desfacere solidă (elevi, studenţi, profesori, universitari etc.).  Practic,  în 2013, piața editorială din România va păstra trendul ultimilor ani de scădere a vânzărilor și, în cel mai fericit caz, de păstrare a cotelor de piață a jucătorilor din 2012 !

Care sunt tendinţele predominante în producţia editorială  din România? Care sunt domeniile cele mai în vogă ?

În primul rând, cartea școlară și universitară, info-educațională, care reprezintă între 30-40% din piața de carte! Ministerul Educaţiei a anunțat că va introduce, în 2013, manualele electronice,  o investiție  în valoare de patru milioane de euro pentru 40.000 elevi. Cartea pentru copii, cartea practică și motivațională, cartea spirituală și religioasă, genurile (auto)biograficului scrise de personalități publice și  mediatice vor continua să fie domeniile editoriale cele mai în vogă.

Care sunt principalele dificultăţi de care se lovesc editorii români ? (scăderea interesului pentru citit sau scăderea numărului librăriilor, piratajul etc.) Cum se remediază acestea?

Studiile recente indică o scădere îngrijorătoare a pieței de carte din România – 22% dintre români nu citesc nicio carte, în timp ce doar unul din cinci citește doar o carte pe an (conform studiului IRES 2011). România este pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. În acelaşi timp, România nu are, după căderea comunismului, un sistem de distribuţie a cărţii cu acoperire naţională. Multe librării au falimentat sau spaţiile lor au fost preluate de alte activităţi comerciale mai profitabile. Lanţul de librării Diverta a închis, de exemplu, în 2012, jumătate din magazine şi a renunţat la peste 100 de oameni. Aflată  în proces de reorganizare ju­di­ciară, Diverta a încheiat primul se­mestru din 2012 cu afaceri de 7 milioane de euro, în scă­dere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Cele mai multe dintre edituri sunt într-o profundă criză de cash-flow, criză ce vine din datoriile pe care le au de recuperat de la lanţurile de distribuţie. Pe de altă parte, criza a determinat statul român să nu mai finanţeze cei 100 de Euro destinaţi achiziţiei de carte pentru profesori, o resursă importantă pentru editorii români. Remediile ţin, în primul rând, de relansarea economiei şi de creşterea puterii de cumpărare. Am propus public următoarele soluţii de redresare: O nouă Lege a Sponsorizarii prin care să fie încurajate actul de mecenat şi sponsorizările pentru evenimente şi opere cultural-ştiinţifice, pentru produse culturale de calitate; O Lege privind acordarea tichetelor de carte pentru profesori şi bursieri (100 Euro – tichete de carte – pentru aproximativ 250.000 de profesori din învăţământul preuniversiar şi universitar; 100 Euro – tichete de carte – pentru bursierii din învăţământul universitar şi preuniversitar; TVA de 5 % pentru carte; Legea Produselor Culturale prin care să fie reglementate condiţiile de exercitare a activităţii contractuale de comercializare a produselor culturale; O lege care să facă diferenţa, fiscal şi financiar, între cuie, prezervative şi carte, spectacol şi lucrări de artă. Astfel încât, distribuţia şi vânzarea acestor opere culturale să nu mai ajungă la cheremul marilor reţele de hypermarket-uri care iau un procent de până la 60% din preţul de vânzare al unui produs cultural; Asigurarea financiară de la Bugetul de Stat pentru achiziţiile publice de carte, reviste literare şi de cultură, precum şi de opere vizuale.

A existat, în ultimii ani, o creştere a interesului editorilor români pentru publicaţii editoriale străine?

Piața editorială românească este una cosmopolită și, chiar dacă nu mai are cititorii dinainte de căderea comunismului, cu un public educat. Peste 45% dintre aparițiile editoriale românești sunt traduceri ale unor titluri care și-au dovedit succesul comercial, cultural, literar sau științific pe piețele europene sau internaționale. Acest flux a fost diminuat din motive de criză economică, dar el nu și-a pierdut ponderea !

Care este locul ocupat de Franţa? Care sunt soluţiile pentru întărirea relaţiilor între editorii francezi şi cei români ?

Spațiul cultural românesc mai este încă francofon și francofil. Canalul TV5 se difuzează în grila obligatorie a operatorilor de cablu, Institutul Francez are o activitate de impact la București, Iași, Cluj și Timișoara, iar fluxul cultural între România și Franța e încă unul privilegiat. Cum suntem într-o lume a imaginii, a lui homo videns, cum ar spune Giovanni Sartori, sunt cunoscuți acei autori francezi care au imagine internațională, dacă e să mă gândesc la cei mai traduși în ultimii ani: Emmanuel Carrere, Marc Levy,  Pascal Bruckner, Michel Houellebec sau Thierry de Montbrial. Pentru a avea o colaborare și mai bună, e nevoie de linii de finanțare comune a copyrightului și o strategie de promovare a unor autori de nișă, cu valoare culturală, estetică, științifică sau spirituală, autori care nu pot prinde formatele comerciale! O promovare a valorilor autentice și organice din spațiul cultural francez în spațiul românesc e și necesară, și obligatoriu de făcut.

https://www.agentiadecarte.ro/ , proiectul editorial pe care îl coordonez, va prezenta, cât de curând, un program al aparițiilor editoriale importante din spațiul german în spațiul românesc

Care sunt aşteptările dvs de la « Salonul Cărţii » organizat la Paris?

Să putem realiza o radiografie cât mai exactă privind piața de carte franceză, a mecanismelor ei de promovare a autorilor și a  lecturii. De asemenea, îmi doresc să putem realiza un dialog activ pentru a găsi cele mai eficiente formule de cooperare între editorii români și cei francezi, mai cu seamă o cooperare legată de titlurile necomerciale, cu valoare culturală, științifică, literară sau spirituală.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. La France, amie de la Roumanie, attend avec impatience le salon du Livre et les dizaines d’écrivains roumains et moldaves qui seront présents au Salon. L’occasion de célébrer un grand pays de culture, d’intelligence et de créativité.
    Le monde entier, dont la France en première, célèbre l’originalité du cinéma roumain, à la littérature roumaine désormais de faire reconnaître la sienne.
    Patrice Eyraud – Vice-Président d’Opération Villages Roumains Solidarités

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508