Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român și Ambasada Irlandei anunță publicarea volumului „Dickens in a Nutshell”, editat de Lidia Vianu. Volumul se lansează oficial joi, 24 ianuarie 2013, iar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/Vianu-Dickens-in-a-Nutshell.html
„La 7 februarie 2012, Charles Dickens (1812-1870) ar fi împlinit 200 de ani. Sărbătorirea lui, acum și în alte dăți, este o recunoaștere a faptului că lumea lui este încă vie. Dickens este pentru cititorii lui și Mr Pickwick, și David Copperfield, și Mr Dombey, Pip, ori Martin Chuzzlewit.
Mini-antologia aceasta, pe care am intitulat-o Dickens in a Nutshell, se adresează tuturor vârstelor și tuturor gusturilor. Romancierul englez are câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de fraze care stârnesc râsul, ori de situații care ne țin cu sufletul la gură, și care duc la un sfârșit fericit ori tragic. Am adunat în doar 111 pagini texte care provoacă hohote de râs, zâmbete ironice și sentimente pe care le veți descoperi citind.
Volumul se deschide cu o listă a tuturor cărților lui Dickens în ordinea publicării lor în volum. Fragmentele alese din romane sunt însoțite de un număr mare de ilustrații, toate aparținând edițiilor de acum cel puțin o sută de ani.
Această mică antologie Dickens, publicată de Contemporary Literature Press, la aproape un an după aniversarea nașterii romancierului victorian, are mai presus de orice un scop didactic: este o unealtă în predarea limbii și civilizației engleze, un instrument care îl îmbracă pe Dickens în haina acestei noi invenții — și anume cartea electronică.
Antologia noastră este numai un început. Sperăm ca acestui prim volum să se adauge cât de curând un roman, sau mai multe, scrise de Charles Dickens, în traducerea unora dintre colaboratorii noștri. Până atunci, textele acestea scurte, variate și însoțite de ilustrații amuzante, vor capta interesul școlarilor, al adulților tineri sau mai puțin tineri, al celor care își reconsideră experiența din persepectiva vârstei. Dickens este un autor care a fascinat în secolul al XIX-lea bunici și nepoți deopotrivă — iar volumul pe care îl publicăm acum, la două sute de ani de la nașterea lui Dickens, arată că, la urma urmei, omul nu s-a schimbat chiar atât de mult. ” – Lidia Vianu