spot_img

“Weaving memory” de Eeva Kukkonen, la Anca Poteraşu Gallery

În perioada 1 februarie-15 martie 2013, la Anca Poteraşu Gallery (Str. Plantelor, nr. 56, București), publicul poate vizita expoziţia “Weaving memory” de Eeva Kukkonen. Vernisajul va avea loc vineri, 1 februarie 2013, ora 18:00. „Titlul expoziției face referire într-o primă instanță la interacțiunea dintre pictură și broderie și într-un plan secund la percepția asupra celor două practici vizuale, în mod traditional opuse, în contexte la rândul lor diferite artistic, cultural și social: Finlanda și România.” (Bortolotti Frediano)

„În contextul global-industrial, arta textilă europeană este percepută oarecum unitar; însă relația specială a femeii cu acest domeniu artistic și diferențele de statut al femeii diferă, iar percepția subiectului se distinge într-o mare măsură mai ales, în cele două țări.

Căutarea pictorial-figurativă a Eevei se concentrează pe reprezentarea anonimă a chipurilor umane în memoria observatorului, în timp ce formele cusute și brodate sunt explorate în memoria tradiției Kareliene, regiune din Sud Estul Finlandei, partial anexată de Rusia în 1944.

Interesul pentru tradițiile kareliene își are originile într-o istorie personală, o parte a familiei Eevei fiind originară din partea “rusească” a Kareliei, un teritoriu în care memoria prezenței lor a fost anulată și absorbită, transformată și uitată de către partea finlandeză.

Pornind de la o vizită a locurilor și a fostelor case ale familiei care abia se mai discern, în prezent, Eeva a pornit acest proiect, imaginându-se în locul bunicilor săi și reflectând asupra creativității decorațiunilor produse de ei, ca o călătorie de reconstrucție a memoriei tradițiilor pierdute, aducând împreună pictura și arta textilă.

Lucrările Eevei capătă semnificații noi în contextul artistic, cultural și social actual. Utilizarea pe același nivel a tehnicilor pictoriale și textile reprezintă o critică la adresa poziției tradițional atribuite femeilor în relația cu arta: pentru o lungă perioadă în care pictura era poziționată ca fiind cea mai elevată dintre artele vizuale, in termeni Hegelieni, creativitatea feminină era exilată în domeniul artelor textile și al decorațiunilor.

Ca pictor contemporan, pentru Eeva este important să nu se anuleze memoria unei părți a trecutului propriu, tradiția artei textile. Analiza creativității exprimate în perioada preindustrială prin tehnici “meșteșugărești” și reflexia asupra oportunităților din ce în ce mai rare de a crea obiecte cu propriile mâini se transformă într-o critică estetică asupra utilizării contemporane a resurselor creative.

Căutarea unei amintiri pierdute reprezintă în cele din urmă un efort de a păstra individualitatea tradițiilor în fața nivelării culturale brutale din prezent.

Pe lângă o căutare a memoriei personale, lucrările Eevei contribuie la supraviețuirea culturii kareliene și cultivă interesul pentru activitățile tradiționale în general; sunt demersuri nici anacronice nici nostalgice, ci o oportunitate de a reflecta asupra posibilităților de a ne pune amprenta personală asupra trecerii timpului.

În contextul deschiderii oferite de Uniunea Europeană în forma ei actuală, e un exercițiu de datorie ca un artist să raționeze asupra diferențelor de limbă și tradiție, după cum, într-un plan social, este importantă identificarea diversității ca un factor de amplificare, și nu de diminuare, a culturii comune.

Arta poate fi un instrument ce poate influența societatea și obiceiurile, prin simplul acces la modele alternative de muncă și de viață; este o alegere ce încearcă să deschidă o alternativă la mainstream-ul cultural contemporan. (text, Bortolotti Frediano)

Eeva Kukkonen (n. 1985 în Turku, Finlanda). A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bologna (IT), în 2009. Locuiește și lucrează în Berlin.

Expoziții personale (selecții): Every man’s memory is his private literature ,Anca Poterasu Gallery, București, RO (2010), Vi presento la mia famiglia e qualche amico animale, Palermo, IT (2009).

Expoziții de grup (selecții): Sogni, segni e sintomi III, Villa Fortuna, Acitrezza, IT (2010), Open studios, Bethanien, Berlin, D (2012), MMX Open Art Venue, Berlin, D, (2012) ,Dobiarteventi, Dobialab, Dobia, IT (2011).

Bortolotti Frediano (n. 1983 în Trieste, Italia). Frediano a colaborat cu festivaluri și expoziții colective de artă din Berlin și Italia. Este preocupat de rezistența la formele de nazi-fascism, naționalism, rasism, politică și culturi, încă prezente astăzi în democrațiile incomplete.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508