La Editura Curtea Veche Publishing a apărut volumul “Cum iubeşti un copil. Dreptul copilului la respect” de Janusz Korczak, traducere de Vasile Moga.
Acestea reprezintă două lucrări fundamentale pentru filozofia lui Janusz Korczak, un compendiu specific al ideilor sale privind educaţia, care au devenit bază şi importantă sursă de inspiraţie pentru legislaţia postbelică în privinţa copiilor – „Declaraţia Drepturilor Copilului” din 1959 şi „Convenţia privind drepturile copilului”, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, care reprezintă şi astăzi cel mai important document internaţional care apără drepturile şi libertăţile copilului.
Janusz Korczak (pseudonimul lui Henryk Goldszmit, 1878/79 – 1942) a fost activist social, medic pediatru, pedagog, profesor şi scriitor. După ce şi-a făcut studiile la Universitatea din Varşovia, între 1905 şi 1912 a lucrat la Spitalul de Copii Berson & Bauman din capitala Poloniei, completându-şi educaţia profesională în Elveţia, Germania, Franţa şi Anglia. În 1912, a pus bazele unui orfelinat pentru copii evrei, cu un proiect inovator de mică societate auto-guvernabilă şi un program de cercetare pentru dezvoltarea psihologică şi existenţa socială a copiilor şi adolescenţilor găzduiţi acolo. În 1919, a inaugurat la Pruszkow „Casa Noastră“ pentru copii polonezi (mutată la Varşovia din 1928), care a funcţionat după aceleaşi principii.