spot_img

Solomon Marcus și Dan Mircea Cipariu, premiați la Gala Comunicații Mobile

Miercuri, 5 decembrie 2012, în Aula Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti, a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor Comunicaţii Mobile 2012. Printre premianți se află și academicianul și profesorul Solomon Marcus, scriitorul Dan Mircea Cipariu, Doina Banciu (directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică) și Editura Nemira. În urma voturilor a peste 5000 de internauţi,  au fost acordate, în premieră, trei distincții la categoria “Cea mai bună carte a anului 2012 ″ pentru „singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu, Editura Tracus Arte, „Internet şi domeniile .ro”, coordonator Doina Banciu, Editor: ICI şi Editura AGIR, precum şi Almanahul ANTICIPAŢIA, Editura Nemira (autor colectiv). Premiile acordate de către revista „Comunicații Mobile” au fost stabilite pe baza votului popular (online), votul științific (realizat de un juriu de specialitate) și votul din redacția revistei. „Eu atrag atenţia în cartea mea despre paradoxurile triste pe care le trăim: comunicarea de masă fără comunicare şi societatea cunoaşterii fără cunoaştere. Ca reprezentaţi ai industirei IT&C vă rog să vă gândţi la faptul că folosim tehnologii ale comunicării de masă fără esenţa comunicării: transfer de cunoaştere, transfer de sensibilitate, de spiritualitate şi sinestezie. Prin aceste tehnologii ajungem să ne vedem tot mai puţin faţă către faţă, pupilă în pupilă, chip către chip. Cartea mea nu este anti-facebook, ci este împotriva oricărui mijloc care ne transformă umanitatea şi pe care îl lăsăm să ne dea sens. Noi trebuie să dăm sens oricărui mijloc şi oricărui obiect şi nu invers!”, a declarat Dan Mircea Cipariu, care a citit „scrisoarea a XIV-a” din volumul premiat.

Academicianul și profesorul Solomon Marcus a primit un premiu de excelență pentru întreaga activitate în câmpul cunoașterii.
”Azi dimineață s-a lansat aici întrebarea care sunt provocările care stau în fața activității de comunicare și vreau să dau exemplu o provocare care privește două domenii importante ale vieții sociale: educația și cercetarea. Se întâmplă următorul lucru: pe cât de eficace este tehnologia comunicării în anumite direcții, pe atât de insuficient de eficace este ea în alte direcții. Educația și cercetarea sunt două domenii de acest fel. Se întâmplă aici fenomene de necomunicare foarte grave, care dacă nu-și vor găsi soluția, riscă să ne ducă la o stare de haos și Paul Valéry ne amintea că toate civilizațiile sunt sortite dispariției și una din situațiile în care o societate poate să dispară este alunecarea în haos. Și iată ce se întâmplă în educație. În cercetare există domenii, cum ar fi cercetarea în domeniul celulei biologice, în care diversele direcții de cercetare, care toate afirmă că se ocupă cu același lucru, aceste direcții, în multe cazuri, nu comunică aproape deloc între ele. Comunicarea este foarte bogată, am spune chiar de nota 10, în anumite direcții este chiar prea multă, în alte direcții este prea puțină și această anomalie este foarte periculoasă. Este un avertisment și cred că este bine să fim conștienți de aceste aspecte. Sper că această adunare să-și aibă un anumit efect și să existe o comunicare între cei care au participat”, a declarat Solomon Marcus.
La categoria Cartea anului 2012 au fost acordate trei premii pentru volumele: Internet și domeniile ro, Doina Banciu, coordonator (”Am scris această carte cu sentimentul obligației profesionale pentru profesioniștii care au făcut ceva pentru noi aici, pentru că dacă nu ar fi fost ei poate că internetul nu s-ar fi dezvoltat la noi așa. Nădăjduiesc ca peste 20 de ani colegii mei de la ICI să scrie continuarea”- Doina Baciu), singurătatea vine pe facebook de Dan Mircea Cipariu, Editura Tracus Arte, cu 12 desene de Mihai Zgondoiu şi cu susţinerea financiară a companiei TotalSoft (preşedinte: Dan Liviu Drăgan), și Editura Nemira, autor colectiv, care s-a gândit să reediteze almanahul Anticipația (primul almanah a apărut acum 30 de ani și de atunci a ajutat la modelarea multor minți tinere. După mai mult de 10 ani de la apariția ultimului număr, editura Nemira a preluat brandul și l-a readus în actualitate).
Premiul jurnalistul/blogger-ul anului 2012 i-a fost oferit lui Victor Kapra. ”Sunt jurnalist de mulți ani și îmi pare rău că România face notă discordantă. Îmi pare rău că, din păcate, jurnalismul este pe cale de dispariție și nu din cauze care se pot imputa jurnaliștilor”, a declarat acesta.
Premiile revistei Comuncații Mobile
Best CEO: Ancom
Best telecom operator: Orange România
Best technology 2012: Vodafone România pentru  4G LTE
Best mobile service: Romtelecom și Cosmote
Best content: Sinau.ro
Platformă mobilă: Micropayment, Simplus
Best mobile aplication 2012: Taxi Bit
Best mobile terminal 2012: Samsung, Galaxy s 3
Best tablet: Ipad, Apple
Cea mai bună campanie: Serviciul 112 și STS
Premii speciale:
–          pentru 20 de ani de activitate: compania Magway
–          Best IT performance: Lenovo
SCRISOAREA A XIV-A

am tot mai mulți prieteni și admiratori
pe facebook
pe care nu i-am văzut niciodată
ochi în ochi
pupilă în pupilă
de parcă fețele lor nu ar fi făcute din carne și din sânge
ci numai și numai din electricitate și din pixeli
nu am ciocnit cu ei nici-un pahar de vin roșu
nu am făcut skandenberg
nu am jucat poker
nu am dansat twist
nu ne-am făcut tandru cu ochiul
nu am fost niciodată împreună la biserică să luăm din Sfânta Împărtășanie
suntem tot mai mulți și tot mai singuri
savurăm dezastrele de lângă noi
de parcă ele nu ar putea să ne atingă
de parcă
noi
prietenii de pe facebook
am fi o castă ce va supraviețui
sfârșitului
„salvează și ieși“ îmi scrie în acest vers îngerul
DAN MIRCEA CIPARIU

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508