spot_img

Retrospectivă OSRO 2012: demersuri, negocieri, (i)realităţi

Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor OPERA SCRISA.RO a întreprins demersurile necesare colectării remuneraţiilor provenite din utilizarea repertoriilor de opere a membrilor săi încă de la înfiinţare, la începutul anului 2012. În acest sens, începând cu luna aprilie 2012, OPERA SCRISĂ.RO a demarat negocieri cu organismele de gestiune colectivă din domeniu, pentru colectarea şi repartizarea remuneraţiilor din retransmiterea prin cablu a operelor scrise.

În perioada aprilie-iunie 2012 au avut loc întâlniri la sediul ORDA cu reprezentanţii PERGAM şi COPYRO, cu scopul de a încheia protocolul pentru repartizarea remuneraţiilor din retransmiterea prin cablu a operelor scrise. Negocierile s-au desfăşurat cu greutate datorită reprezentanţilor COPYRO, care, deşi iniţial au fost de acord să participe, ulterior au lipsit de la întâlnirile programate.
Cu toatea acestea, pentru ca titularii de drepturi să poată beneficia de remuneraţiile în cauză şi în scopul respectării prevederilor legale, organismele de gestiune colectivă PERGAM şi OPERA SCRISĂ.RO au redactat un protocol, în care au inclus şi organismul COPYRO, prin care au propus împărţirea echitabilă a remuneraţiilor colectate din retransmiterea prin cablu a operelor scrise. La data de 14.06.2012, convenită de părţi pentru semnarea protocolului, la sediul ORDA au fost trimişi de către COPYRO doi angajaţi fără drept de semnătură şi fără împuternicire legală.
În consecinţă, reprezentanţii PERGAM şi OPERASCRISĂ.RO au semnat protocolul în cauză pentru ca repartizarea remuneraţiilor să se facă în termenul prevăzut de Legea nr.8/1996 şi, totodată, membri reprezentaţi de aceste organisme să poată intra în posesia drepturilor cuvenite. Protocolul semnat de reprezentanţii PERGAM şi OPERA SCRISĂ.RO a fost depus şi înregistrat la ORDA. Protocolul nu şi-a produs efectele deoarece reprezentanţii legali ai COPYRO nu au participat la semnarea acestuia, fapt care determină prejudicierea drepturilor titularilor reprezentaţi nu numai de PERGAM şi OPERA SCRISĂ.RO, dar şi de COPYRO însuşi. În pofida acţiunilor întreprinse de OPERA SCRISĂ.RO şi de PERGAM, independent unul de altul, dar şi prin demersuri comune, către ORDA, pentru punerea în aplicare a protocolului sus menţionat, până în prezent, reprezentanţii COPYRO au refuzat semnarea PROTOCOLULUI.
În luna octombrie 2012, la iniţiativa OPERA SCRISĂ.RO, au fost propuse întâlniri la sediul ORDA pentru a negocia un protocol de repartizare a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată între organismele de gestiune colectivă beneficiare din domeniu. În acest scop, OPERA SCRISĂ.RO a propus un calendar de întâlniri şi a transmis şi un proiect de protocol pentru a putea avea o bază de discuţie. Ca şi în cazul protocolului privind repartizarea remuneraţiilor colectate din retransmiterea prin cablu a operelor scrise, COPYRO a confirmat participarea, dar ulterior a desfăşurat aceleaşi acţiuni de tergiversare şi îngreunare a negocierilor.
În mod concret, COPYRO a contestat înfiinţarea OPERA SCRISĂ.RO şi a reprezentanţilor acestui organism şi a impus condiţii de participare la negocieri care nu pot fi acceptate de celelalte organisme de gestiune beneficiare.
Momentan, situaţia din domeniu s-a complicat şi mai mult, deoarece ORDA a retras temporar avizul de funcţionare a COPYRO, urmare a unui control care a relevat grave încălcări ale legislaţiei în vigoare. Până la clarificarea situaţiei legale a COPYRO, negocierile privind încheierea unui protocol pentru repartizarea remuneraţiei compensatorii pentru copia privată au intrat în impas şi au fost iar amânate.
OPERA SCRISĂ.RO va continua să acţioneze pentru protejarea şi aplicarea drepturilor membrilor săi, în conformitate cu prevederile legale şi statutare. În cazul în care reprezentanţii COPYRO vor aplica aceleaţi metode de tergiversare şi chiar de blocare a negocierilor între organismele beneficiare, vom lua în calcul soluţia arbitrajului sub patronajul ORDA, chiar dacă aceasta presupune un efort financiar uriaş, care va produce efecte negative asupra costurilor de funcţionare a organismelor implicate.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508