spot_img

Răzvan Ioan Dincă, noul director general al Operei Naţionale Bucureşti

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a anunţat public câştigătorul concursului de proiecte de management organizat pentru Opera Naţională Bucureşti. În urma celor două etape de concurs, regizorul Răzvan Ioan Dincă a obţinut cea mai mare notă, 8.50, devansându-i pe scenograful Alexandru Cătălin Ionescu-Arbore, nota 8.12, şi pe dirijorul Răsvan Cernat, nota 6.91. Răzvan Ioan Dincă va fi succesorul lui Cătălin Ionescu-Arbore şi va trebui să renunţe la direcţia Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, instituţie pe care a condus-o din 2006.

Mercuri, 7 noiembrie 2012, la sediul Ambasadei Ungariei la București, domnul ambasador Füzes Oszkár i-a înmânat o distincție înaltă a statului ungar, Premiul Pro Cultura Hungarica, domnului Răzvan Ioan Dincă, directorul general al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București.
„Premiul sau placheta se acordă cetățenilor străini pentru meritele lor imprescriptibile obținute în domeniul promovării valorilor culturale maghiare în străinătate, precum și al îmbogățirii relațiilor culturale dintre națiunea maghiară și alte națiuni. Persoana distinsă primește o plachetă memorială și un certificat doveditor. Medalionul are formă de cerc, este făcut din bronz; pe o parte înfățișează un peisaj panonic, cu figura semănătorului, iar pe reversul lui se găsește inscripția PRO CULTURA HUNGARICA, înconjurată de o coroană.
Teatrul condus de Răzvan Ioan Dincă îndeplinește un rol marcant în construirea relațiilor culturale româno-maghiare. Cu Teatrul de Operetă din Budapesta a avut mai multe coproducții, cu efect răsunător, de exemplu spectacolul bilingv „Romeo și Julieta”, în regia lui Kerényi Miklós Gábor (KERO), care a constituit și evenimentul cultural care marca încheierea Președinției Ungare a UE.”, a transmis biroul de presă al Ambasadei Ungariei la București.
Răzvan Ioan Dincă s-a născut la 3 iunie 1974 și a condus  Teatrul Național de OperetăIon Dacian” din București începând din anul 2006. A absolvit Academia de Teatru şi Film, Facultatea de Teatru, secţia Regie, în 2001. A urmat apoi aceeaşi specializare în cadrul Masteratului (2004-2006), pentru ca în 2010 să obţină Doctoratul. În activitatea profesională, a fost consultant artistic al Teatrului „George Ciprian” din Buzău (2001 – 2002) şi ulterior director general (2002 – 2006), producător, manager şi organizator, în această perioadă întreprinzând numeroase proiecte inovative de succes. A fost, de asemenea, directorul şi managerul primelor trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Teatru “Gala Noilor Generaţii – Capul de … Regizor”. Din august 2006, este Director General al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, iar în 2008 devine iniţiator şi Director General al Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e Frumoasă!”, ajuns în acest an la cea de-a cincea ediţie. A regizat mai multe spectacole de teatru, operă, operetă şi music-hall în ţară şi în Bucureşti, printre acestea amintim opereta “Liliacul” de Johann Strauss-fiul, spectacolul-colaj “Paris, mon amour”, opereta „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss-fiul sau “Contesa Maritza” de E. Kálmán, toate la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Începând din anul 2009, este manager al proiectului Sprijin pentru competenţe în artele spectacolului din România – SCENART;

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Bun venit noului Director si am speranta ca nu va mai masacra Operele…modernizandu-le devenind de nerecunoscut. Ma bucur ca Dl arhitect Arbore care a maltratat operele nu mai este! Incerc saptamana viitoare,
    poate avem norocul de un profesionist. Mult succes si ne dorim Faust,Trubadurul care nu au mai fost de mult.
    Din vremea Dlui. Spiess si Regretatii Florei, Loghin un Faust ca lumea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508