Mezzo-soprana Ruxandra Donose și sopranele Adina Nițescu și Teodora Gheorghiu revin în România pentru a oferi publicului un concert extraordinar de Crăciun: CELE TREI DIVE. Vineri, 21 decembrie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti, artistele vor evolua alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Publicul va putea asculta arii, duete şi uverturi din celebre opere semnate de Rossini, Verdi, Saint-Saëns, Bellini, Donizetti, Puccini sau Wagner. Acestea vor fi transmise şi pe frecvenţele on air din întreaga ţară ale posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Alte detalii despre acest eveniment extraordinar veţi găsi pe site-ul www.celetreidive.ro.
Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose are o carieră impresionantă, parcursul său artistic cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scenele unor importante edificii ale vieţii muzicale dintre care amintim: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Opera din Cincinnati, Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall, Bayerische Rundfunk din München, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper din Viena, Opera Naţională Finlandeză, Teatrul „La Fenice” din Veneţia, Opera din San Francisco, Opera din Dallas, Filarmonica din Berlin.
A fost solistă a operelor din Basel (1991-1992) şi Viena (1992-1998), iar dintre dirijorii cu care a avut prilejul să colaboreze amintim pe: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Donald Runnicles, Placido Domingo, Bertrand de Billy, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski, Alberto Zedda.
Soprana Teodora Gheorghiu a participat la numeroase cursuri de măiestrie şi a fost distinsă cu premii în competiţii dintre care amintim: Concursul „Regina Elisabeta” de la Bruxelles, Concursul „Julian Gayarre” – Pamplona şi Concursul „George Enescu” – Bucureşti. În anul 2003 a debutat în rolul Reginei Nopţii (Flautul fermecat – W. A. Mozart) la Opera Națională Bucureşti, fiind invitată apoi să evolueze pe importante scene din Europa precum: Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Teatrul din Lucerna, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina (Bărbierul din Sevilla – G. Rossini), Musetta (Boema – G. Puccini) precum şi rolul titular al operei Zaide de W. A. Mozart.
În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii abordând rolurile: Adela (Liliacul – J. Strauss fiul), Regina Nopţii (Flautul fermecat – W. A. Mozart), Nanetta (Falstaff – G. Verdi), Fiakermilli (Arabella – R. Strauss), Adina (Elixirul dragostei – G. Donizetti), Elvira (Italianca în Alger – G. Rossini), Sophie (Werther – J. Massenet) şi Eudoxie (La Juive – Fr. Halévy).
Adina Nițescu a fost apreciată de public, dar și de critica internațională pentru interpretarea sa emoționantă a unor celebre roluri lirice de operă italiană: rolurile principale din Manon Lescaut, Madama Butterfly, Tosca (G. Puccini), Margherita din Mefitsofele (A. Boito) și Maddalena din Andrea Chenier (A. Giordano).
În stagiunea 2008-2009, soprana a interpretat rolul Cio-Cio-San în Madama Butterfly pe scena Operei de Stat din Dresda și pe cea a Operei din Colorado. În stagiunea precedentă, a dat viață aceluiași rol la Staatsoper din Berlin și la teatrul liric din Karlsruhe și a interpretat rolul titular din Manon Lescaut la Palermo și Catania. În anii anteriori a fost invitată să cânte pe scena celebrului teatru liric Deutsche Oper – Berlin în Manon Lescaut și a revenit la Cio-Cio-San din Madama Butterfly la Nederlandse Opera (Amsterdam). A încântat de asemenea publicul din săli celebre ca: Opera din Dallas, Teatro San Carlo (Napoli), Teatrul Bolșoi (Moscova), Staatsoper din Viena, Opera Națională din Paris, Scala din Milano ș.a.