spot_img

Calendarul celor mai importante evenimente USR în 2013

Uniunea Scriitorilor din România a dat publicităţii un comunicat de presă despre întâlnirea Comitetului Director şi a Consiliului USR, întâlniri desfăşurate între 14-15 decembrie 2012, la Alba Iulia. USR a fixat, astfel, calendarul celor mai importante evenimente pe care le va organiza şi susţine în 2013: Programul de lecturi publice, sub genericul Scriitorii la ei acasă/ Scriitori pe Calea Victoriei, Premiile USR pe anul 2012, care vor fi decernate în ziua de 29 mai 2013, Colocviul romanului românesc,  Turnirul de poezie, ediţia a III-a, Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură şi Gala Poeziei Române Contemporane. Au fost discutate reconfigurarea Comitetului Director şi a Statutului USR. Consiliul USR a ratificat lista noilor membri USR, listă prezentată de preşedintele Comisiei de validare, Dan Cristea. Au fost primiţi 112 noi membri, majoritatea stagiari, din toate filialele USR. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă comunicatul de presă primit la redacţie.

Întrunirea Comitetului Director din 14 decembrie 2012

Comitetul Director al USR s-a întrunit în sedinţa din decembrie, la Alba Iulia, în seara zilei de 14 decembrie. Ca de obicei, şedinţa a început cu informarea preşedintelui despre situaţia USR. Date fiind criza prin care trece uniunea şi concomitenţa falimentului firmei care deţinea Cazinoul de la Casa Vernescu, situaţia USR nu e dintre cele mai roze, a reieşit din informarea pe care a prezentat-o dl Nicolae Manolescu. Cele mai importante probleme discutate au fost tocmai situaţia Casei Vernescu, respectiv noul contract de închiriere şi întârzierea fructificării acestuia, situaţia revistelor USR şi prevederile pentru funcţionarea acestora la anul; s-au făcut demersuri pentru preluarea unora dintre revistele USR, în finanţarea  consiliilor judeţene,  locale sau de către primăriile oraşelor unde funcţionează. S-a discutat, de asemenea, despre funcţionarea Casei de la Neptun.

Un punct important de pe ordinea de zi a acestei şedinţe a fost fixarea calendarului celor mai importante evenimente pe care USR le va organiza şi susţine în 2013:

a)      Programul de lecturi publice, sub genericul Scriitorii la ei acasă / Scriitori pe Calea Victoriei, care va consta într-o serie de lecturi publice desfăşurate în Sala Oglinzilor, susţinute de scriitori reprezentativi din toate filialele USR din ţară, în continuarea celor desfăşurate anul acesta;

b)      Premiile USR pe anul 2012, care vor fi decernate în ziua de 29 mai 2013;

c)      Colocviul romanului românesc, care se va desfăşura la Alba Iulia, în zilele de 31 mai, 1 şi 2 iunie 2013;

d)     Turnirul de poezie, ediţia a III-a, care se va desfăşura în Spania între 8 şi 15 iunie, iar concurenţii vor fi filialele Arad şi Cluj;

e)      Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură, care se va desfăşura la începutul lui octombrie, la Bucureşti, într-un nou format, simplificat.

f)       Gala Poeziei Române Contemporane, care se va desfăşura în octombrie, la Ateneul Român, avându-l ca moderator pe Nicolae Manolescu.

Vicepreşedintele USR, Gabriel Chifu, a prezentat o informare privind proiectul de susţinere a literaturii române vii, desfăşurat în perioada 6 noiembrie – 15 decembrie, cu sprijinul financiar al Guvernului României.

Alte probleme discutate au fost reconfigurarea Comitetului Director, care – s-a stabilit – va avea loc după alegerile din toamna anului viitor, precum şi situaţia hotelului Unique, aparţinând USR şi închirierea acestuia.

Întrunirea Consiliului USR din 15 decembrie 2012

A doua zi dimineaţă, 15 decembrie, a avut loc întrunirea Consiliului USR, cu următoarea ordine de zi:

1. Informarea preşedintelui privind situaţia la zi a Uniunii Scriitorilor din România.

2. Alegerea juriilor pentru premiile USR pe anul 2012.

3. Simplificarea şi îmbunătăţirea schemei de funcţionare a USR:

a) simplificarea statutului, în vederea căreia s-a ales o comisie care va strânge şi discuta toate propunerile membrilor;

b) noi reguli de funcţionare ale comisiilor, juriului, Consiliului USR;

c) noi organigrame ale revistelor, administraţiei centrale şi casei de la Neptun.

4. Ratificarea noilor membri USR, aşa cum reiese din lista prezentată de preşedintele Comisiei de validare, Dan Cristea. Au fost primiţi 112 noi membri, majoritatea stagiari, din toate filialele USR.

5. S-a discutat, de asemenea, şi situaţia Casei Vernescu şi perspectivele sale de a fi reînchiriată.

6. La Diverse, dl Mihai Zamfir a propus eliminarea din statutul USR a prevederii ca un membru al USR să poată candida numai pentru două mandate de preşedinte, propunere care a fost aprobată de către toţi cei prezenţi.

În continuarea acestor şedinţe, scriitorii prezenţi, cărora li s-au adăugat membri ai Filialei Alba-Hunedoara, au susţinut un recital poetic la Universitatea 1 Decembrie 1918 din localitate, în prezenţa unui public format nu numai din studenţi. Scriitorii prezenţi au vizitat apoi punctele istorice din Cetate, acolo unde funcţionează Muzeul Unirii, cu Sala Unirii, unde s-a desfăşurat adunarea care a stabilit unirea Transilvaniei cu ţara mamă, la 1 Decembrie 1918, precum, şi Catedrala Încoronării lui Ferdinand I Întregitorul şi a Mariei. Toate aceste manifestări au avut loc cu sprijinul financiar al Guvernului României şi al Consiliului Judeţean Alba.

Mai multe amănunte despre juriile pentru premiile USR pe anul 2012 şi despre Comisia de modificare a Statutului USR puteţi citi accesând următorul link:

https://www.agentiadecarte.ro/2012/12/consiliul-usr-a-ales-juriile-pentru-premiile-usr-si-comisia-de-modificare-si-de-imbunatatire-a-statutului-usr/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508