Miercuri, 19 decembrie 2012, în demisolul Librăriei Bastilia (Piața Romană, București), a avut loc lansarea volumului de poezie ”Lemur”, editura Cartea Românească, 2012, semnat de poeta Andra Rotaru. Despre carte și autoare au vorbit criticii literari Luminița Corneanu și Daniel Cristea-Enache. Straniul și, totodată, atât de organicul ”Lemur” a strâns în sală cunoscători, iubitori și creatori de poezie și nu numai. Aceștia au avut parte de mai multe poeme din recentul volum, în lectura autoarei.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre Andra Rotaru și despre importanța faptului că tinerilor poeți li se dă șansa să publice: ”Sunt bucuros să văd că o editură românească mizează pe poezie. Faptul că o editură cum este Cartea Românească are o colecție de poezie mă bucură și aș vrea să văd acest lucru și la alte edituri. Andra Rotaru a citit din Lemur și la Târgul de carte Gaudeamus. Mi-a plăcut și faptul că nu a apelat la critici să scrie de coperta patru, ci a ales artiști din alte zone, coregrafi, dar și scriitorul Ioan Es Pop. Apreciez la Andra Rotaru ceea ce se numește bunul simț. Este un autor cu bun simț, lucru ce a împins-o puțin într-o umbră discretă, spre deosebire de cei care au foarte mult tupeu. Am văzut-o pe Andra Rotaru la Iași, la un fel de turnir literar, cu poeți din generația tânără, dar și poeți consacrați, aceștia din urmă invitând fiecare câte un poet tânăr. Ea era invitata Ilenei Mălăncioiu. Toți poeții consacrați au stat în sală când poeții tineri citeau, și pentru a-i încuraja, dar și din acel bun simț de care vorbeam. Când a venit rândul poeților cunoscuți să citească, în sală mai erau două persoane, una dintre ele fiind Andra Rotaru. Fără această solidaritate elementară nu se poate construi, după părerea mea, un climat bun. Andra Rotaru este o excepție pe care o văd tot mai rar.”
Despre cel mai recent volum semnat de Andra Rotaru a vorbit și criticul literar Luminița Corneanu: ”Cartea Andrei a fost o surpriză pentru mine, atât pentru evoluția ei ca poet cât și pentru cum scrie. Tinerii poeți nu mai scriu așa. S-a uitat cum se scrie. În cartea Andrei e un univers de sine stătător, extras din cotidian. Te întrebi mereu cine este el, cine vorbește. Fragmentele din care am putea cita sunt numeroase. Avem de a face cu o poezie modernă care spune ceea ce spune literar și în toate sensurile și pe care ar trebui să o citească fiecare în felul său. Poezia Andrei Rotaru din acest volum este de citit și de simțit.”
În sală au fost prezenți mai mulți scriitori, printre care Cornelia Maria Savu, Iulia Militaru, Laura Dan și Liviu Ioan Stoiciu. ”Eu o stimez pe Andra, e o singuratică a generației sale. Îi admir pe cei care se caută pe ei și nu o gașcă. Îi prefer pe poeții aceștia. Am urmărit-o pe Andra și mă bucur de fiecare dată când descopăr un poet adevărat. Și Andra este un poet adevărat. Se va mai dezvolta și își va da măsura. Acum eu cred că încă mai tatonează. O voi urmări. Ea nu vrea să demonstreze ceva. Scrie natural. I-am citit parțial noua carte. Este o carte bună și o felicit”, a spus Liviu Ioan Stoiciu.
Dorina CIOPLEA
FELICITĂRI!
SĂRBĂTORI LUMINATE!
Regretând faptul că m-am aflat în Capitală doar pentru un timp scurt, ieri, și că la Bookfest de Crăciun, de la Biblioteca Națională a României, nu am găsit cartea, doresc să adresez sincere felicitări autoarei Andra Rotaru și să mă asociez celorlalți scriitori care au exprimat încrederea într-un talent poetic deosebit. Sărbători fericite!