De curând, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Marin Preda, a apărut volumul „Marin Preda: Repere biobibliografice” de Stan V. Cristea, RCR Editorial, 2012. Scriitorul Corneliu Vasile a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un text critic despre acest volum, pe care-l redăm integral:
„Un volum consistent, de peste șase sute de pagini, tipărește Stan V. Cristea, membru al USR, filiala București, autor de versuri, lucrări de etnografie, al unui dicționar de scriitori și publiciști teleormăneni, al unui volum de cercetare a legăturilor lui Eminescu cu Teleormanul și cu tot sudul țării.
În Argument, sunt prezentate etapele creației marelui prozator, inclusiv drumul sinuos al afirmării și receptarea critică postbelică, unde câțiva detractori nu au reușit să-i scadă meritele.Nota asupra ediției prezintă alte încercări de biobibliografii și sugestia înființării unui centru de studii dedicat scriitorului român, considerat a fi cel mai de seamă prozator din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Capitolul Reperele biografiei aduce în prim plan evoluția de la copilul talentat la prozatorul consacrat, director de editură, tradus în limbile lumii, frământările sufletești, iubirile lui Marin Preda, prieteniile și dezamăgirile vieții sale. Aici sunt multe noutăți interesante, unele contrazicând imaginea comună despre scriitor și opera sa literară. Sunt argumentate ideile despre aparițiile editoriale, modificarea unor texte sau umbrele biografice, în Moromeții, mai ales, unde personajele sunt inspirate de oameni vii, din Siliștea-Gumești sau din alte localități.
Capitolul Reperele operei include titlurile operelor și scrierilor, inclusiv corespondența,în volume și apoi în periodice, iar Reperele critice, cu aceeași meticulozitate și ordine desăvârșită, cuprind studiile, articolele, cronicile, prefețele, cronologiile, notele, evocările și interviurile lui Marin Preda, într-o largă paletă, nu numai în revistele de cultură, ci și în presa națională și locală. Sunt aici peste șapte mii de titluri și nume de critici și comentatori care au scris, care l-au cunoscut pe prozator, emițând idei și judecăți de valoare pe marginea romanelor și nuvelelor, chiar și despre singura poezie pe care a publicat-o. În aceste materiale, chiar titlurile sugerează contactul autorului român cu alți scriitori din preajma războiului, când Marin Preda încerca să pătrundă în lumea literară, până în anii când ajunsese laureat al mai multor concursuri și publicase opere capitale, incluse în manualele școlare.
Lucrarea mai are două serioase capitole, privind indicii operei (titluri de volume, eseuri, interviuri, numele personajelor etc.) și un indice de nume ale celor incluși în volum, inclusiv un indice de toponimice care au legătură cu viața scriitorului, de la Siliștea-Gumești, satul natal, Abrud și Cristur-Odorhei, unde a fost elev al școlii normale, Căldărești (Buzău) unde a fost trimis în mijlocul agricultorilor care strângeau recolta verii, până la București, Paris, Heidelberg, Atena, Viena, plus numele țărilor unde a călătorit: Elveția,Cehoslovacia, Rusia, Vietnam.
O carte extrem de utilă, după o imensă muncă de cercetare la Biblioteca Academiei Române, la Biblioteca Națională a României, în arhive și la biblioteci județene, denotând talentul editorului și dorința fierbinte de a realiza o lucrare de anvergură și de calitate.” Corneliu Vasile