În curând, la Editura Cartea Românească va apărea romanul “Vieţile paralele” de Florina Ilis, care va fi disponibil şi în ediţie digitală. Lansarea romanului va avea loc în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.
Florina Ilis reconstituie, într-un roman-document care sfidează legile timpului, mai mult de 150 de ani din viaţa lui Mihai Eminescu – antumă şi postumă – din secolul al XIX-lea, până în prezent, aşa cum a fost ea trăită, consemnată, idealizată, maculată, imaginată. Viaţa, boala şi moartea poetului continuă să fie un subiect actual de dispute, de întrebări fără răspuns, de teorii ale conspiraţiei. Poetul a fost un geniu? A iubit? A fost nebun? A existat Marea conspiraţie? A fost asasinat? Etc. etc. Într-un efort dramatic de a se apropia de adevăr, Florina Ilis recurge la nenumărate documente autentice, foi medicale de observaţie, surse apocrife, jurnale, legende urbane, mărturii ale contemporanilor, corespondenţă, manuscrise olografe, dosare şi note informative ale Siguranţei şi ale Securitaţii, dezbateri aprinse în reviste de cultură, cotidiane şi bloguri, dar şi la jocul subtil al imaginaţiei. Un geniu poetic precum Eminescu, ale cărui „vieţi paralele”, pe cât de reale istoric, pe atât de metafizic visate, se confundă cu însăşi România modernă, avea nevoie de o imaginaţie pe măsură, capabilă să viseze, dincolo de epoci, ca într-o metempsihoză naţională, documentele de arhivă ale unei „poliţii politice” fără vârstă.
FLORINA ILIS s-a născut la 26 august 1968. A debutat în anul 2000 cu o carte de haiku-uri, Haiku şi caligrame, o inedită combinaţie de poezie şi caligrafie (Rodica Frenţiu fiind autoarea caligramelor), urmată la scurt timp de două romane, Coborîrea de pe cruce (2001) şi Chemarea lui Matei (2002). Consacrarea i-o aduce în 2005 cel de-al treilea roman, Cruciada copiilor, apărut la Editura Cartea Românească şi distins cu numeroase premii (Cartea Anului 2005, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul ,,Ion Creangă” acordat de Academia Română, Premiul Courrier International, pentru cea mai bună carte străină etc.). A mai publicat: romanul Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit (Editura Cartea Românească, 2006, Atmosphere Libri, Roma, 2012), volumul de teatru Lecţia de aritmetică (Editura Echinox, 2006) şi studiul Fenomenul Science Fiction în cultura postmodernă. Ficţiunea cyber-punk(Editura Argonaut, 2006). Romanul Cruciada copiilor a fost tradus în limbile: ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.