Duminică, 11 noiembrie 2012, ora 17:00, în Club El Comandante Primer (str. Sfântul Ștefan, nr. 13, București), va avea loc o nouă ediţie a Clubului de lectură Institutul Blecher. Invitaţi: Teodora Coman, Iulia Militaru și Anca Bucur. Eveniment organizat de Claudiu Komartin. Teodora Coman va citi din recentul său volum de poeme, „Cârtița de mansardă” (Casa de Editură Max Blecher, 2012). Iulia Militaru și Anca Bucur vor citi în avanpremieră din volumul „dramadoll” (în curs de apariție la Casa de editură Max Blecher), semnat alături de graficiana Florentina Budar.
„Cârtița de mansardă” de Teodora Coman
„În Cârtiţa de mansardă, Teodora Coman radiografiază cu subtilitate — dar și cu impresionantă percutanţă — un cotidian domestic, feminin, aflat la limita dintre biografismul autentic și tușele groase, autoironice, ale deconstrucţiei mitologiei individuale. În aparenţă, textele ei sunt stampe gracile, crochiuri dezinvolte, dar liniile diaristice sunt mereu subminate de convulsie, de respiraţia sacadată, de gestul compulsiv, de o anxietate abia ţinută în frâu care inseminează materia și se refractă din obiectualitatea claustrantă. Aici, în mansarda Teodorei Coman, se desfășoară stranii exerciţii de anonimizare, ca și o autopsiere atentă a exuviilor, într-o scriitură sigură, epurată de orice stângăcie care ar putea aminti, la limită, că autoarea volumului este o debutantă. Astfel, colată din fulguraţii vizuale, poezia ei are tensiunea și melancolia sfâșietoare din pictura Fridei Kahlo crescute pe suprarealismul monstruos și anarhic al unui Max Ernst.” (Rita Chirian)
„Cârtiţa de mansardă este volumul unei poete cu voce sigură și distinctă, fără urmă de ezitare în limbaj, fără efecte compoziţionale de epatare, ale cărui calm, eleganţă și austeritate îmi evocă prestaţia unui spadasin. Dacă n-aș fi cunoscut poezia Teodorei Coman de pe blogul autoarei, aș fi avut emoţii pentru debutul în volum tocmai în 2012, când se anunţă cel mai bun an al poeziei noastre din ultimele (măcar două) decenii. Poemele sunt însă la înălţime: un vizionarism al interiorităţii, un sens centripet și autodistructiv în același timp al tuturor mişcărilor eului, o perseverenţă în a esenţializa mereu, minimalist, recipientul conștiinţei reflexive până la dimensiunile cârtiţei închise în mansardă, în spuma din cabina de duş, sub ușa închisă, un exerciţiu suprarealist de abstragere din propriul corp devenit când circuit de mecanism, când natură impregnată panteist, când rabatabil, când procesabil ca o stofă —sunt doar câteva dintre argumentele de forţă ale acestui volum.” (Mihaela Ursa)
Anca Bucur a terminat Facultatea de Litere din Bucureşti. Momentan urmează Masteratul de Teoria Literaturii şi Literatură Comparată din cadrul aceleiaşi facultăţi.
Iulia Militaru a studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, iar acum este doctorand în literatură română la Universitatea din Bucureşti. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: Marea Pipeadă, distins cu premii importante de poezie .